W ubiegłym roku wygrałam w jednym z konkursów książkę „Słodki świat Kasi”. Jest w niej oprócz paru „klasyków” sporo innych ciekawych przepisów. Czas najwyższy je wypróbować. Na początek wybrałam tort makowy z brzoskwiniami. Nie upiekłam go ściśle wg zamieszczonej receptury ale trochę w nim pozmieniałam. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru. Masę śmietanową wzbogaciłam dodatkiem serka mascrpone. Zamiast maku w ziarenkach użyłam mielonego. Zrezygnowałam też z dodatku rodzynek. Jakoś za nimi nie przepadam.
Nie wiem jak smakuje oryginał, ale nam moja wersja bardzo smakowała. Tort wyszedł lekki i niezbyt słodki. Dokładnie taki jak lubimy.
ILOŚĆ PORCJI : 16-18 INSPIRACJA - "Słodki świat Kasi"
Tort makowy z brzoskwiniami - składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 135g cukru
- 50g masła
- 130g mąki pszennej
- 150g suchego mielonego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie
- 3/4 szklanki syropu brzoskwiniowego
- 50ml rumu
Masa
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany kremówki min 30%tł.
- 3 łyżki cukru pudru
- 3i1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki syropu brzoskwiniowego
- 7 połówek brzoskwiń z syropu
Dekoracja
- 250ml śmietany kremówki min 30%tł.
- 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki suchego mielonego maku
- 1 połówka brzoskwini
- ażurki czekoladowe
Tort makowy z brzoskwiniami - wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Roztopić masło i wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem
na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką. Na końcu wlać przestudzone masło i ponownie wymieszać.
Pieczenie:
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 30 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie syropu do nasaczenia:
Syrop brzoskwiniowy wymieszać z rumem.
Przygotowanie masy do przełożenia:
Pieczenie:
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 30 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie syropu do nasaczenia:
Syrop brzoskwiniowy wymieszać z rumem.
Przygotowanie masy do przełożenia:
Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać syrop z brzoskwiń i podgrzać do rozpuszczenia. Przestudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Schłodzoną żelatynę najpierw wymieszać z jedną łyżką masy śmietanowej dla wyrównania temperatury, a następnie dodać do pozostałej masy. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone brzoskwinie i ponownie wymieszać.
Montaż:
Biszkopt przekroić w poziomie na trzy części. Umieścić na dnie tortownicy jeden krążek biszkoptowy i zapiąć obręcz. Nasączyć syropem brzoskwiniowym z rumem. Rozsmarować połowę masy i przykryć drugim krążkiem. Czynność powtórzyć. Wierzchni biszkopt nasączyć resztą ponczu i wstawić ciasto do lodówki na godzinę.
Dekoracja:
Gdy masa stężeje delikatnie oddzielić ostrym nożem ciasto od boków tortownicy i zdjąć obręcz.
Montaż:
Biszkopt przekroić w poziomie na trzy części. Umieścić na dnie tortownicy jeden krążek biszkoptowy i zapiąć obręcz. Nasączyć syropem brzoskwiniowym z rumem. Rozsmarować połowę masy i przykryć drugim krążkiem. Czynność powtórzyć. Wierzchni biszkopt nasączyć resztą ponczu i wstawić ciasto do lodówki na godzinę.
Dekoracja:
Gdy masa stężeje delikatnie oddzielić ostrym nożem ciasto od boków tortownicy i zdjąć obręcz.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać zmielonym makiem. Udekorować połówką brzoskwini i czekoladowymi ażurkami.
> Sernik brzoskwiniowy na zimno
> Deser brzoskwiniowy
> Ciasto kubeczkowe z brzoskwiniami
> Schab w brzoskwiniach
Tort makowy z brzoskwiniami - podobne przepisy
> Sernik brzoskwiniowy na zimno
> Deser brzoskwiniowy
> Ciasto kubeczkowe z brzoskwiniami
> Schab w brzoskwiniach
Aronia
wygląda idealnie, nie mogę się napatrzeć:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpiękny,jem oczami :)
OdpowiedzUsuńjuż tylko tak można, zniknął w mgnieniu oka. Co prawda nie był duży :)
UsuńPiękny!!!! Wspaniały!!!! Idealny!!!
OdpowiedzUsuńaż się zarumieniłam od tylu pochwał :) dziękuję :)
Usuńpiękny tort i fajne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńzaskakująco dobrze się komponują :)
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPięknie wygląda i takie równe warstwy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, a co się tyczy warstw to mam trochę bzika na tym punkcie :) równe warstwy to zawsze mój priorytet :)
UsuńPyszny i elegancki! Wspanialy.
OdpowiedzUsuńCoś chyba nie tak z przepisem.. Przy dużej formie mamy podane 70 łyżek cukru pudru i 250 łyżek śmietany kremówki... Na pewno się nie wkradł błąd?
OdpowiedzUsuńInka
wkradł się i to nie jeden :) Bardzo przepraszam ale tak to jest jak się pisze posty w środku nocy przysypiając nad klawiaturą :) wszystko już poprawione :)
Usuń