Makaron z kurczakiem i warzywami





Dziś od rana kisiliśmy kapustę. Było przy tym sporo pracy ale pełna beczka stoi w kącie kuchni.  Potem zapakuję wszystko do słoików i wyniosę do spiżarni. Moc witamin będzie z nami przez całą zimę. Zajęta kapustą nie miałam czasu na wymyślny obiad.
Było coś na szybko czyli makaron z kurczakiem i warzywami. Jest trochę pracy z ich pokrojeniem, ale ja zrobiłam to wieczorem poprzedniego dnia i przechowałam w lodówce. 
Dzisiaj tylko ugotowałam makaron, podsmażyłam na patelni warzywa z kurczakiem i pyszne danie gotowe. Jego aromat wypełnia cały dom, tak, że wszyscy domownicy po przekroczeniu progu już wiedzą co będzie na obiad.


Makaron z kurczakiem i warzywami
  
Składniki dla 2 osób:
  • 250 dag makaronu świderki (bezjajecznego)
  • pół piersi z kurczaka
  • 3 pieczarki
  • 1 marchewka
  • ćwiartka selera
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 100ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Warzywa obrać, umyć i pokroić w słupki wielkości zapałki.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni typu wok rozgrzać oliwę , włożyć mięso i krótko obsmażyć z wszystkich stron.   Dodać marchewkę i mieszając smażyć 1 minutę.  Dorzucić seler, por i czosnek. Smażyć kolejną minutę cały czas mieszając.
Wlać sos sojowy i rosół.  Zmniejszyć temperaturę  i dusić 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i chwilę wszystko razem przesmażyć. Przełożyć na talerze i zaraz podawać.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Przepyszny makaron. Uwielbiam take dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, nie ma to jak szybkie i proste dania z makaronem i warzywami :)

      Usuń