Spaghetti z pesto z rukoli, kaparami i szynką



Opisane wcześniej pesto z rukoli przydało się do przygotowania szybkiego, pysznego obiadu  z makaronem w roli głównej. Tym razem sięgnęłam po makaron pełnoziarnisty. To był mój pierwszy raz i powiem, że przyjemnie mnie zaskoczył. W smaku nie ma w zasadzie różnicy, tylko wydaje mi się, że jest mniej sprężysty ale za to o wiele zdrowszy. Szczerze polecam tym, którzy jeszcze nie mieli okazji wypróbować pełnoziarnistych makaronów.  Z rukolowym pesto, kaparami i chrupiącymi chipsami z szynki smakowało wybornie.


Spaghetti  z pesto z rukoli, kaparami i szynką 

Składniki dla 2 osób:
  • 150g makaronu spaghetti pełne ziarno
  • 3 łyżki pesto z rukoli
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka oliwy

Zagotować w garnku wodę z dodatkiem soli i  jednej łyżeczki oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente.
W tym czasie rozgrzać na patelni drugą łyżeczkę oliwy i podsmażyć porwane na kawałki plastry szynki. Powinny być chrupiące.
Odcedzić makaron. Wymieszać z Pesto, kaparami i chrupiącymi paseczkami szynki. Makaron wykładamy na talerze i od razu  podajemy.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz