W ubiegłym tygodniu stałam się posiadaczką pysznej czekolady gianduja firmy Cacao Barry. Jest to mieszanka pasty z orzechów laskowych ( ok. 30%) i mlecznej czekolady. Sprzedawana jest w postaci bloku i stanowi doskonałe nadzienie do pralin. Ja zakupiłam ją raczej z myślą o wypiekach ale być może pokuszę się również o jakieś desery. W końcu mam jej sporo.
Gianduja została wymyślona w 1852r w Turynie w czasach Napoleońskich przez cukiernika Caffarella, który zastąpił drogie kakao orzechami laskowymi. Jej nazwa pochodzi od nazwy marionetki z włoskiego teatrzyku ludowego przestawiającej Piemontczyka czyli postać reprezentującą region obfitujący w orzechy laskowe.
Gianduja to także nazwa włoskiego ciasta z Piemontu pieczonego bez dodatku mąki ale za to z dużą ilością czekolady i orzechów laskowych pachnącego pomarańczą. To one właśnie było inspiracją do upieczenia tego tortu.
Moje odbiega znacznie od oryginału. Jest z dodatkiem mąki i pachnie rumem. Mocno wilgotne, czekoladowe o ścisłej konsystencji. Schłodzone w lodówce idealnie się kroi.
Tort gianduja-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Tort gianduja-podobne przepisy
> Tort orzechowy z kremem truflowym
> Kruche ciasteczka nadziewane giandują
> Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią
> Sernik Gianduia bez pieczenia
ILOŚĆ PORCJI - 16
Tort gianduja-składniki
Tort gianduja-składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 125g masła
- 100g mąki pszennej
- 100g orzechów laskowych
- 250g czekolady gianduja plaisir Cacao Barry*
- 100g gorzkiej czeklady
- 2 łyżki likieru Frangelico lub rumu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany kremówki min 30%tł.
- 60g czekolady gianduja plaisir Cacao Barry*
- 2 łyżki startej mlecznej czekolady do posypania
Tort gianduja-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę gianduja i gorzką.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wlewać przestudzoną roztopioną czekoladę, a następnie dodawać po jednym jajku. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wówczas wsypać zmielone orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać jeszcze likier orzechowy i wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczenie:
Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone. Wystudzić w formie.
Przygotowanie kremu:
Pieczenie:
Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone. Wystudzić w formie.
Przygotowanie kremu:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć delikatnie najpierw z serkiem mascarpone, a następnie z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą.
Montaż:
Montaż:
ciasto przekroić w poziomie na dwa krążki odcinając wcześniej lekko wyrośnięty, trochę twardy wierzch ( przyda się do zrobienia np. mini bajaderek).
Ułożyć na paterze jeden blat ciasta. Rozsmarować na nim połowę kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego i udekorować wierzch tortu. Posypać startą mleczną czekoladą.
Ułożyć na paterze jeden blat ciasta. Rozsmarować na nim połowę kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego i udekorować wierzch tortu. Posypać startą mleczną czekoladą.
*) można zastąpić Nutellą
Tort gianduja-podobne przepisy
> Tort orzechowy z kremem truflowym
> Kruche ciasteczka nadziewane giandują
> Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią
> Sernik Gianduia bez pieczenia
Smacznego :)
Aronia
wygląda przepysznie:) zapisuję przepis:) świetnie podane proporcje:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, wilgotne, soczyste, ciężkie i aromatyczne brownie przełożone równie smakowitym kremem!
OdpowiedzUsuńJestem na tak!
to będzie jeden z moich ulubionych tortów :)
Usuńudekorowałaś go przepięknie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńBłagam, prześlij mi kawałek;))
OdpowiedzUsuńtak mi przykro, ale niestety nie został po nim nawet ślad :)
UsuńŁał, wygląda naprawdę wspaniale :) Musiało pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńtak czekoladą i rumem :)
Usuńale wygląda przepysznie :) aż ślinka cieknie a ja tak uwielbiam orzechy :) pozdrawiam i zapraszam do mnie w odwiedziny :)
OdpowiedzUsuń