Lody marakuja





Najlepsze, najpyszniejsze lody jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Dla mnie numer jeden. Bez dodatku jajek o kremowej konsystencji. Lekko kwaskowate i orzeźwiające. Miałam opublikować ten przepis już wczoraj ale syn wyciągnął mnie na zakupy do centrum handlowego. Potem odwiedziliśmy jeszcze pizzerię oraz salon meblowy i tak minął cały dzień. Wróciłam tak zmęczona, że nic mi się już nie chciało. Najważniejsze jednak, że dziecko zadowolone i znalazłam wreszcie wymarzoną kanapę do salonu.
Do przygotowania lodów użyłam gotowego puree z marakui w kartonie bo tej porze roku trudno kupić świeże owoce. Nie jest to produkt tani ale bardzo wydajny. Można z niego przygotować także idealne na upały lemoniady. U mnie się nie zmarnowała ani kropla.

Lody marakuja 

Składniki:
  • 500ml śmietanki 30%tł. (bezglutenowej)
  • 1 szklanka mleka
  • 200g cukru
  • 45g skrobi kukurydzianej
  • 0,5 szklanki pure z marakui 

Wlać do rondla śmietankę i połowę mleka. Wsypać cukier. Postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania. W pozostałym mleku rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do gotującej się śmietanki, cały czas mieszając by nie wytworzyły się grudki. Podgrzewać do zagotowania. Zestawić z ognia. Wlać puree z marakui i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Chłodną masę wstawić na kilka godzin do lodówki aby się dobrze schłodziła. Zimną przelać do maszynki do lodów i dalej postępować z jej instrukcją.
Można też wystudzoną masę od razu wstawić do zamrażarki. Co pół godziny trzeba ją wyjąć i dobrze wymieszać. Czynność należy powtórzyć kilka razy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia zmrożenia.

Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z marakują? O! To może być dobre ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń