Ogórki w zalewie musztardowej




Po raz pierwszy zrobiłam je dwa lata temu i od razu weszły przebojem na listę corocznych przetworów. Słodkie, chrupiące i dość łagodne. Idealne do dań z grilla, na piknik lub imprezę. W tym roku zrobiłam z podwójnej porcji by dotrwały do sezonu grillowego ale i tak pewnie zabraknie. Ja swoich ogórków nie obieram tylko zostawiam ze skórką. Tak jest o wiele szybciej. Tak jak większość marynat muszą odstać swoje w spiżarni. Ja zwykle zaczynam zajadać je  po Nowym Roku kiedy to osiągną już pełnię smaku i aromatu.


Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki na 10 słoików o poj. 450ml
  • 2,5 kg ogórków
  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
Zalewa:
  • 1litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy

Ogórki dokładnie wyszorować miękką szczoteczką i dwukrotnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody.

Przekroić wzdłuż na cztery części i ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika wrzucić po 2 kulki ziela angielskiego i trzy kulki czarnego  pieprzu.

Wszystkie składniki zalewy zagotować i wystudzić. Zimną zalewą zalać ogórki. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.

Smacznego :)

Aronia


COMMENTS

6 komentarze: