Konfitura jabłkowa





To chyba najlepsza rzecz jaką udało mi się w tym roku zrobić jeśli chodzi o przetwory. Absolutnie genialna, ale nie ma się co temu dziwić bo autorem przepisu jest sam mistrz Paweł Małecki.
Doskonała do grzanek, gofrów, owsianki i słodkich wypieków.  Ja zrobiłam jej chyba z dziesięć porcji i muszę powiedzieć, że nie bez znaczenia jest tu rodzaj użytych jabłek. Miałam dwa gatunki odmiany dziko rosnącej.  Jedne w czasie gotowania zupełnie się rozpadały, drugie zachowywały swój kształt. Ponieważ chciałam mieć widoczne kawałki owoców w konfiturze to w przypadku tych pierwszych, rozpadających się jabłek, zrobiłam tak, że część owoców dodałam mniej więcej w połowie gotowania. Kto jeszcze nie zna tego przepisu niech koniecznie wypróbuje.







Konfitura jabłkowa




Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (umytych, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
  • 700g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • kawałek laski cynamonu


Jabłka pokroić  w kostkę o wymiarach 5 x 7 mm. Przełożyć do rondla z grubym dnem.
Dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz cynamon.  Dokładnie wymieszać.  Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gotować  na dużym ogniu przez 10-14 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Usunąć cynamon, a gorącą konfiturę przełożyć  do wcześniej wyparzonych słoików. Wytrzeć krawędzie słoików do sucha i mocno zakręcić. Wstawić do garnka i wlać tyle wody aby sięgała do 3/4  wysokości słoików. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe słoiki wyjąć i przykryć kocykiem.  Zimne wynieść do chłodnej spiżarni.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Powiem tylko, że musi być znakomita... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie to tegoroczny nr 1 na mojej liście :)

      Usuń
  2. Pięknie się prezentuje!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna doskonałość - bo konfitura z jabłek - z dodatkiem soków - cytrynowego i pomarańczowego -Mam pytanie czy gdyby nie było kiedyś w sklepie pomarańczy czy można je zastąpić mandarynkami- - -ten przepis to jak spełnienie mojego marzenia- bo takiego przepisu szukałem - Słonecznego nastawienia na spędzeniu każdego dnia życzę -Myśli pozytywne są że tak powiem nagrodą - za swoją pracę - za swój wysiłek - za swoje pomysły- uśmiech dzieci - też jest takim słońcem - które uszczęśliwia serce--Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam czy w tym przepisie można pominąć cynamon -lub inną przyprawą go zastąpić -dla mnie jak dla mnie ale żona nie lubi dodatku cynamonu -nawet do ciast-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Bez niego też będzie pyszna. Aromaty cytrynowy i pomarańczowy w zupełności wystarczą.

      Usuń