Domowe musli tropikalne



Na początku grudnia intensywnie suszyłam banany i kokosy, kandyzowałam różne egzotyczne owoce, a  wszystko to z myślą o zrobieniu domowego musli. O jego przewadze nad gotowym sklepowym produktem nikogo chyba nie trzeba przekonywać.
Nie dość, że zdecydowanie zdrowsze z uwagi na znacznie mniejszą zawartość cukru i brak konserwantów to jeszcze można skomponować jego smak wg własnego uznania. Zdecydowałam się na egzotyczne smaki stąd dodatek kokosa, bananów, ananasa, mango i papai. Dodatkowo musli jest w wersji bezglutenowej, ale można oczywiście  użyć zwykłych płatków owsianych i kukurydzianych. Takie musli doskonale smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Ja bardzo często zajadam je z budyniem lub kisielem. Wykorzystuję też do przygotowania domowych batonów i różnych deserów.


Domowe musli tropikalne
(bezglutenowe)

Składniki:
  • 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 szklanki bezglutenowych płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki  suszonych bananów
  • 1/2 szklanki suszonych płatków kokosa
  • 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa
  • 1/4 szklanki kandyzowanej papai
  • 1/4 szklanki  kandyzowanego mango
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Rozgrzać  na patelni olej i miód. Wsypać płatki owsiane i migdałowe. Smażyć na małym gazie, cały czas mieszając, aż ładnie się uprażą i nabiorą złocistego koloru. U mnie to trwało około 10 minut. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić w kostkę o boku około 0,5cm wszystkie kandyzowane owoce i połamać na mniejsze kawałki suszone banany.
Do wystudzonych płatków dodać pokrojone owoce i płatki kukurydziane. Wszystko razem wymieszać. Przesypać do dużego słoja i szczelnie zamknąć. Przechowywać w suchym miejscu.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze: