Malinowy tort makowo-ryżowy (bez glutenu i laktozy)



tort



              Czy można upiec smaczny tort bez glutenu i nabiału? Otóż można. Jak człowiek jest zdesperowany to wszędzie poszukuje nowych możliwości. Próbuje te od lat powszechnie stosowane składniki zastąpić czymś nowym, czymś co mogę jeść bez żadnych problemów.  A wierzcie mi w moim przypadku jest to naprawdę bardzo trudne. Bo jak tu upiec ciasto gdy nie można jeść mleka i jego przetworów, jajek, czekolady, kakao, glutenu, orzechów i bardzo wielu nasion i owoców, że o warzywach nie wspomnę. Dlatego od prawie roku ze słodyczy zajadam jedynie marmoladki jabłkowe i kruche ciasteczka  bezglutenowe. Naszła mnie jednak ogromna ochota na kawałek tortu. No i zrobiłam. Może nie do końca spełniał on wszystkie moje wymagania. Nie obyło się bez jajek i czekolady ale łudzę się nadzieją, że taka mała ilość mi nie zaszkodzi….

Wyciągam z szafki młynek żarnowy. Biszkopt zamiast na mące będzie z mielonego maku. Ubijam białka na sztywno i łączę z pozostałymi składnikami. Przelewam gotowe ciasto do dwóch identycznych tortownic bo chcę mieć ładne, równe blaty. Nasączam je porządnie ponczem bo lubię gdy są wilgotne. Przekładam czekoladową masą i marmoladą malinową.  Wrzucam do blendera ugotowany ryż i wlewam mleko kokosowe. Dla smaku dodaję jeszcze mus malinowy i wszystko razem miksuję. Łączę z żelatyną i wylewam na ciasto.  Wstawiam do lodówki aby masa zastygła…

Zaparzam kawę i kroję tort. Rodzinka jest nieco zaskoczona bo nikt nie spodziewał się dziś takiego deseru po obiedzie. Dopytują - „A ta masa na wierzchu to z czego. Jest taka delikatna i lekka jak ptasie mleczko”. Proponuję zabawę w zgadywanie. Z malinami poszło łatwo. Po niewielkiej podpowiedzi udało się także odgadnąć mleko kokosowe. Z ostatnim składnikiem było o wiele trudniej  i w końcu rodzina się poddała. Ich miny po usłyszeniu, że to ryż bezcenne…




Malinowy tort makowo-ryżowy 
(bez glutenu i laktozy)
Składniki na tortownicę o śr. 20cm

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • 90g suchego mielonego maku
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 20g mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką. Na końcu wlać olej rzepakowy i ponownie wymieszać.  Ciasto podzielić na pół. Przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25 minut. Wystudzić.
Wokół jednego blatu zapiąć wysoką obręcz do tortów.

Poncz:
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki brandy

Zagotować wodę z cukrem. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 5 minut. Wystudzić. Do zimnego syropu dodać spirytus i koniak. Wymieszać. Gotowym ponczem nasączyć oba blaty (bezpośrednio przed nałożeniem masy).

Przełożenie:
  • 100g czekolady deserowej
  • 60ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki marmolady malinowej

Mleko kokosowe podgrzać w małym rondelku razem z kawą do temperatury około 70°C. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia.
Rozsmarować na nasączonym blacie ciasta i przykryć drugim blatem. Wierzch drugiego blatu posmarować marmoladą malinową.

Malinowa pianka ryżowa
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 400ml mleka kokosowego
  • 100g mrożonego musu malinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • Maliny i wiórki czekoladowe do dekoracji

Żelatynę  zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Ugotowany ryż, mleko kokosowe, mus malinowy i cukier puder zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę i krótko miksować na najniższych obrotach. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki aby masa zastygła. Przed podaniem udekorować malinami i wiórkami czekoladowymi. Pokroić na 10 części.  
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

8 komentarze: