Pierwsze własnoręcznie upieczone bułeczki. Domowe, pachnące, jeszcze ciepłe. Dla sprawdzenia swoich umiejętności. Z ciekawości czy dam radę. Z konieczności przemycenia dzieciom zdrowych produktów.
Zdrowe bułeczki - przepis
(zmodyfikowany przepis z tej strony)
Składniki na 12 sztuk:
Zaczyn
- 175 g mąki pszennej typ 650
- 200ml wody
- 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
Ciasto
- 425 g mąki pszennej typ 650
- 200 ml mleka
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa ziaren siemienia lnianego
- Do posmarowania
- 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Wymieszać w misce składniki zaczynu i pozostawić na 12 godzin przykryte folią spożywczą.
Zmielić ziarno siemienia i wraz z pozostałymi składnikami ciasta dodać do zaczynu. Przy pomocy miksera wyrobić na gładkie elastyczne ciasto, które bez problemu odchodzi od ścianek naczynia. Posypać z wierzchu odrobiną mąki i przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić do rośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w filiżance z łyżką zimnej wody. Ciągle mieszając uzupełnić gorącą wodą do pełna.
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować. Podzielić na 14 kawałków. Z każdego uformować okrągłą bułeczkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia , łączeniem do dołu. Pozostawić do ponownego rośnięcia na miej więcej godzinę.
Piekarnik nagrzać do 220 st.C.
Na każdej bułce zrobić, ostrym nożem lub żyletką, 4 nacięcia krzyżujące się ze sobą . Posmarować wodą z mąka ziemniaczaną. wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 200 st.C i piec kolejne 10 minut.
Upieczone bułeczki po wyjęciu z pieca jeszcze gorące ponownie posmarować krochmalem. Przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.
Zdrowe bułeczki - podobne przepisy
> Bułeczki pełne witamin
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Pszenne bułeczki z sezamem
Smacznego :)> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Pszenne bułeczki z sezamem
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz