Dynia olbrzymia to roślina jednoroczna pochodząca z Ameryki Środkowej znana i uprawiana przez Inków. Jej pestki były powszechnie przez nich stosowane w indiańskiej medycynie ludowej.
Składają się w 44 % z tłuszczów, głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate źródło witaminy E i magnezu . Powinny znaleźć się w diecie osób zapracowanych i zestresowanych.
Aby pestki miały właściwy smak i aromat, owoc musi osiągnąć pełną dojrzałość. Wówczas rozcina się dynię i wyjmuje pestki. Trzeba je dobrze przepłukać wodą a następnie wysuszyć. Można to zrobić w piekarniku lub suszarce do grzybów. Tak przygotowane przechowujemy w papierowej lub płóciennej torebce. Podgryzamy oglądając nasz ulubiony film lub dodajemy do chleba.
Chleb z pestkami dyni - przepis
Składniki na 1 formę keksową o wym. 11x30cm
- 400g mąki pszennej typ 650
- 100g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżki stołowe zakwasu żytniego z mąki żarnowej
- 200g ugotowanej kaszy gryczanej
- 100g pestek dyni
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wody
Kaszę gryczaną zmiksować w blenderze z 1 szklanką wody.
W misce wymieszać oba rodzaje mąki. Dodać zmiksowaną kaszę i pozostałe składniki. Pozostałą ilość wody dodawać stopniowo bowiem jej ilość zawsze zależy od suchości mąki i gęstości zakwasu. Wyrobić mikserem na gładkie elastyczne ciasto.
Posypać po wierzchu mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h aż ciasto podwoi swoją objętość.
Szklaną foremkę keksową posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wygnieść. Włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego rośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 240°C. Powierzchnię chleba posmarować oliwą i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Pierwsze 10 min. w temp. 240°C , drugie 10 min. w temp. 220°C i pozostałe 25 min. w temp. 200°C.
Jeżeli ktoś nie lubi zbyt mocno przypieczonej skórki po 20 minutach należy przykryć chleb folią aluminiową.
Upieczony chleb wyjąć od razu z foremki i wystudzić na kracie kuchennej.
Chleb z pestkami dyni - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Razowiec pszenno-gryczany
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz