Przekładaniec z makiem i kremem kawowym



Przekładaniec z makiem i kremem kawowym

 
     Ten miesiąc obfituje u nas w rodzinne spotkania. Moim zadaniem jest zadbanie o wypieki. Za każdym razem staram się przygotować coś innego, stąd też taka "słodka" aktywność na tym blogu w ostatnim czasie. Na jutrzejsze (a w zasadzie już dzisiejsze) zrobiłam  przekładaniec z makiem i kremem kawowym wg  przepisu Violet Love . Zmieniłam tylko krem na kawowy, poprzez dodanie do niego kawy rozpuszczalnej.


Przekładaniec z makiem i kremem kawowym


Przekładaniec z makiem i kremem kawowym-przepis
(inspiracja - http://www.coolinarika.com/recept/milka-kocke-s-makom/)

Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm

Biszkopt z makiem  (wszystkie składniki x 2)
  •  3 białka jaj
  •  3 łyżki cukru
  •  50 g zmielonego maku
  •  1 łyżka mąki
  •  1 łyżka rumu
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielony mak i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać rum i wymieszać ponownie krótko. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C - nie powinno się przurumienić! Z pozostałych składników upiec jeszcze jeden biszkop.

Biały biszkopt
  •  3 białka jaj
  •  3 łyżki cukru
  •  3 łyżki mąki 
  •  2 łyżki oleju
  •  1 łyżka rumu
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Upiec  w ten sam sposób  jak biszkopt z makiem.

Krem
  •  700 ml mleka
  •  200 g białej czekolady 
  •  100 g cukru
  •  6  żółtek 
  •  1 budyń śmietankowy 
  •  2 łyżki mąki
  •  2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  •  5 łyżeczek żelatyny
  •  250 ml śmietany
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru  

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Kawę zalać szklanką gorącego mleka. Ubić żółtka z cukrem. Dodać budyń, mąkę, roztopioną czekoladę i rozpuszczoną kawę. Wszystko wymieszać. Wlać pozostałe mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia – nie gotować. Przykryć krem folią i zostawić do  schłodzenia. 
Ubić na sztywno  śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Odłożyć jedną łyżkę do dekoracji, resztę  połączyć z zimnym kremem. Dodać rozpuszczoną żelatynę.

Do dekoracji
  • mielony mak 
  • bita śmietana
  •  czekoladowe serduszka

Krem Podzielić na 3 równe części i posmarować nim blaty biszkoptowe. Złożyć w następujący sposób : makowy na spód i wierzch, biały  w środku.  Posypać po wierzchu makiem. Udekorować bitą śmietaną i czekoladowymi serduszkami. Schłodzić przez noc w lodówce.
 Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Ale ładnie wygląda! Równe kwadraciki, takie eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta nazywam grzesznymi, zylion kalorii i mnóstwo roboty. Uwielbiam je, pod warunkiem, że nie ja je robię ;) Wprosiłabym się więc na kawałeczek bardzo chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu wspaniałe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wykwintne ciasto... Jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany.. jak pięknie wygląda to ciasto..

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, a czy zamiast rumu można dodać aromat rumowy, albo pominąć , albo czym można zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ