Szaszłyki to takie fantastyczne danie, które można szybko przygotować, zawsze gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Mogą być same warzywne, z dodatkiem mięsa lub owoców, wszystko to czym akurat dysponujemy. A w sezonie letnim jest w czym wybierać. Ja do swoich wykorzystałam cukinię, cebulę i paprykę. Nie tylko, że wyszło smacznie ale i kolorowo.
Szaszłyki drobiowe z cukinią-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- oliwa
Umyć pierś z kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę o boku 2,5cm. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
Umyć warzywa. Cukinię pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Usunąć z papryki gniazdo nasienne i pokroić w kwadraty o podobnej wielkości jak mięso. Obrać cebulę i pokrój na ćwiartki..
Przygotować 4 szpadki lub patyczki* do szaszłyków. Nadziewać na nie po kolei mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Gotowe szaszłyki posmarować oliwą. Ułożyć na ruszcie lub patelni grilowej. Grillować ok. 25minut, obracając. Podawać z ryżem na sypko lub białym pieczywem.
*) bambusowe patyczki dobrze jest przed nałożeniem składników posmarować oliwą, łatwiej będzie później z nich zdjąć mięso.
Szaszłyki drobiowe z cukinią-podobne przepisy
> Kurczak z brokułami i batatami
> Roladki drobiowe ze szparagami
> Kotlety z indyka i cukinii
> Siekane kotlety z indyka
Smacznego :)
Aronia
to takie lato na patyczkach.
OdpowiedzUsuń