Lekkie, szybkie w przygotowaniu kotlety z piersi indyka z dodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak. O niebo lepsze od smażonych na oleju.
Pewnie zaraz pojawią się słowa krytyki, że wcale nie takie lekkie bo smażone na smalcu. Smalec, w tym przypadku gęsi (jeden ze zdrowszych tłuszczów zwierzęcych) jednak zostaje na patelni, a kotlety po usmażeniu można dodatkowo osączyć na papierowym ręczniku.
ILOŚĆ SZTUK - 6
Siekane kotlety z indyka - składniki
Siekane kotlety z indyka - składniki
- 350g piersi z indyka
- 150g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 białko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta majeranku
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki gęsiego smalcu
Siekane kotlety z indyka - wykonanie
Obrać pieczarki i cebulę. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni łyżeczkę smalcu. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i krótko razem przesmażyć. Wystudzić.
Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Drobno
posiekać. Przełożyć do miski. Dodać usmażone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez
praskę ząbek czosnku, surowe białko i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić solą,
pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy sześć kotletów. Lekko je spłaszczyć. Rozgrzać na patelni pozostały smalec. Usmażyć kotlety z obu stron na rumiano ( 5-6 minut z każdej strony).
Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy sześć kotletów. Lekko je spłaszczyć. Rozgrzać na patelni pozostały smalec. Usmażyć kotlety z obu stron na rumiano ( 5-6 minut z każdej strony).
Kotlety podaać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Siekane kotlety z indyka - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńdziekuję, najważniejsze, że szybko się je robi i mało zmywania :)
Usuń