Siekane kotlety z indyka



    
      Lekkie, szybkie w przygotowaniu kotlety z piersi indyka z dodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie  z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak. O niebo lepsze od smażonych na oleju.
Pewnie zaraz pojawią się słowa krytyki, że wcale nie takie lekkie bo smażone na smalcu. Smalec, w tym przypadku gęsi (jeden ze zdrowszych tłuszczów zwierzęcych) jednak zostaje na patelni, a kotlety po usmażeniu można dodatkowo osączyć na papierowym ręczniku.



ILOŚĆ SZTUK - 6

Siekane kotlety z indyka - składniki

  • 350g piersi z indyka
  • 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki gęsiego smalcu

Siekane kotlety z indyka - wykonanie

Obrać pieczarki i cebulę. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni łyżeczkę smalcu. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i krótko razem przesmażyć. Wystudzić.

Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać usmażone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, surowe białko i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić.

Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy sześć kotletów. Lekko je spłaszczyć. Rozgrzać na patelni pozostały smalec. Usmażyć kotlety z obu stron na rumiano ( 5-6 minut z każdej strony).

Kotlety podaać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ