Dziś proponuję przepis na smakowite knedle z nietypowym, ale jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną maśle klarowanym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzu, dzięki czemu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym masełkiem i posypałam startymi pierniczkami. Ich korzenne nuty świetnie pasowały do lekko pikantnego farszu.
Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką-przepis
Składniki na 12 szt:
- 440g serka śmietankowego
- 140g mąki
- 40g kaszy manny
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 1 niepełna łyżeczka miodu
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka startych pierniczków
- sól
- pieprz
Obrać
cebulę i jabłko. Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na 1 łyżce
klarowanego masła. Doprawić solą i pieprzem, dodać miód i starte na
tarce do ziemniaków jabłko. Dusić do miękkości
ciągle mieszając. Masa powinna być dość gęsta. Zestawić z ognia i wystudzić.
W
dużej misce wymieszać serek śmietankowy z mąką, kaszą manną, jajkiem i
szczyptą soli. Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto
podsypując nieco mąką. Podzielić na 12 porcji. Każdą porcję ciasta lekko
spłaszczyć, i zrobić wgłębienie. Do środka włożyć pół łyżeczki farszu,
zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na posypaną mąkę deseczkę.
Zagotować
w garnku 1,5 litra wody. Wkładać do wrzątku knedle, opuszczając
delikatnie, najlepiej na łyżce cedzakowej. Gotować 2-3 minuty od
ponownego zagotowania wody. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Roztopić
dwie łyżki masła i polać knedle. Posypać startymi
pierniczkami.
Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką-podobne przepisy
Smacznego!
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz