Dziś coś z kategorii, którą dzieci lubią najbardziej. Racuchy z jabłkami posypane suto cukrem pudrem. Nie dość, że łatwe i szybkie w przygotowaniu to jeszcze z gwarancją, że na pewno zostaną zjedzone i to bez marudzenia. Żeby cały proces jeszcze bardziej usprawnić do odmierzania składników wystarczy nam jedna łyżka.
Racuchy z jabłkami-przepis
Składniki dla 2 osób:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 5 czubatych łyżek mąki
- 5 łyżek stopionego masła
- 10 łyżek mleka (ok. 100ml)
- duża szczypta proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko
- olej do smażenia
Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko i roztopione masło. Wymieszać na gładkie dość gęste ciasto.
Przekroić jabłko na cztery części. Obrać i wydrążyć gniazdo nasienne a następnie pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać.
Rozgrzać na patelni olej. Kłaść łyżką porcję ciasta z jabłkami i smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują od razu z patelni.
Smacznego :)
Aronia
Uwielbiam te placuszki ;)
OdpowiedzUsuńJa i moja rodzina też.
OdpowiedzUsuńLubię;)
OdpowiedzUsuńja jestem pewna, że to nie tylko dzieci lubią najbardziej ;-)
OdpowiedzUsuńzapisuje bo od kilku dni mam ochote na racuszki
OdpowiedzUsuńOjej , racuszki, wieki nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPyszne! Dla mnie najlepsze racuchy na świecie, jabłkowa klasyka :)
OdpowiedzUsuńPo prostu doskonałe :D
OdpowiedzUsuńSzacun, niebo w gębie.
OdpowiedzUsuń