Pyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.
Placki z cukinii z dipem jogurtowym-przepis
Składniki na ok. 12 sztuk
Placki:
- 750g cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Zetrzeć cukinie na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 20 minut aby puściła sok. Po tym czasie odcisnąć ją z wody, dodać startą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, jajka i zioła. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Kłaść na rozgrzaną oliwę po 2 łyżki masy. Uformować nieduże placki i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z dipem jogurtowym.
Dip jogurtowy;
- 180ml jogurtu greckiego
- 1 mały starty ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
Wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym. Dodać posiekaną miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty ogórek. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Placki z cukinii z dipem jogurtowym-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz