Nasze menu ostatnio dyktowane jest trochę akcjami kulinarnymi, w których biorę udział. Po serii prostych polskich potraw były wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Danie z winem już było teraz pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która doskonale się komponuje z bazylią i pomidorami. Powstały więc serowe filety drobiowe z bazylią.
Serowe filety z bazylią-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 kulka mozzarelli
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- biały pieprz, sól
Umyć filety, przekroić na pół, aby uzyskać 4 porcje. Odciąć błony i tłuszcz. Rozbić lekko tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Posmarowć z obu stron oliwą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Rozgrzać patelnię i obsmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypać połową bazylii.
Pokroić mazzarellę i pomidory na grube plastry. Przykryć każdy filet plastrami mozzarelli. Obok ułożyć plastry pomidorów. Oprószyć je solą i pieprzem, posypać resztą bazylii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 °C na 15-20 minut. Wyjąć gdy ser się roztopi i leciutko przyrumieni. Podać z zieloną sałatą i ziemniakami z wody. No i oczywiście kieliszkiem dobrego, białego, wytrawnego wina.
Serowe filety z bazylią-podobne przepisy
> Sałatka z rukoli, mozarelli, kiwi i ciecierzycy
> Grzanki z mozarellą i swieżymi figami
> Cukinia ala Cordon Blue
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz