To danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole w pełni sezonu jagodowego. Smakowało wyjątkowo dobrze bo jagody uzbierałam sama. Odkąd zrobiłam to po raz pierwszy kilka lat temu, już nigdy nie kupuję jagód na straganie. I chociaż to zajęcie nie należy do najprzyjemniejszych, to smak świeżych owoców rekompensuje mi ten trud.Przepis banalnie prosty. Klasyczne ciasto na pierogi wypełnione jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną podane z sosem jogurtowym. Proste a jakże smaczne.
Pierogi z jagodami-przepis
Składniki dla 4 osób:
Ciasto na pierogi:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- ½ szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Z mąki, soli, jajka i wody zagnieść gładkie elastyczne ciasto przy pomocy miksera wyposażonego w hak do zagniatania ciasta. Ciasto powinno być miękkie jak plastelina. Gdy wyjdzie zbyt ścisłe dolać trochę wody, a jak za lekkie to dosypać nieco mąki. Przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę ugniatać. Przykryć miską i zostawić na 15 minut, żeby odpoczęło.
- ok. 400g jagód
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jagody opłukać na sitku pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać aby każda jagoda była obtoczona w mące.
- 1 filiżanka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Utrzeć wszystkie składniki na gładki sos.
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
Ciasto podzielić na pół. Jedną część zostawić pod miską, a drugą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość
jednego milimetra. Wyciąć kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego położyć łyżeczkę jagód. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Podobnie postępić z drugim
kawałkiem ciasta.
Wlać do garnka 2 litry wody. Wsypać pół łyżeczki
soli i dodać 2 łyżki oleju. Postawić na gazie i podgrzewać do
zagotowania. Wrzucać partiami pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu
gotuować je jeszcze około 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na półmisku, aby się
nie posklejały.
Polać przygotowanym sosem i podawać
Pierogi z jagodami-podobne przepisy
> Pierogi z serem i cynamonem
> Derelye - węgierskie pierogi z dżemem porzeczkowym
> Pierogi z gęsiną
> Pierogi z farszem mięsno-gryczanym
Smacznego :)
Aronia
Oj zjadlam bym ja sobie tylko niestety tu w Anglii jagody leśne sa nie do osiągnięcia no chyba ze mrożone ale nie sadze zeby sie nadawały Pozdrawiam i gratuluje blogu! Mad_zia
OdpowiedzUsuńdziękuje za gratulacje, a jagody mrożone rzeczywiście do pierogów się nie nadają
Usuńjak najbardziej mrożone też się nadają.zimą robię tylko z takich i są super.
UsuńJeszcze nie jadłam pierogów w tym roku, konicznie muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńtylko się pospiesz bo już sezon na jagody się kończy
UsuńPięknie wyglądają w środku! Ile farszu, mniam :)
OdpowiedzUsuńnazbierałam to sobie nie żałowałam
Usuńmuszą być, nie ma że nie! pyszne.
OdpowiedzUsuńu nas będzie powtórka
Usuńaż jeść się zachciało :P
OdpowiedzUsuńMniam, mniaaaam!!
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis - ciasto elastyczne i miękkie, a farsz dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie leje się. Ja dodałam do farszu jeszcze cukru, choć się go wystrzegam ;). Ale skoro już biała mąka, to cukier też poszedł w ruch ;). Zrobiłam, zjadłam a dziś w lodówce czeka II porcja. Dziękuję za świetny przepis i wszystkim polecam. Niby wydaje się, że z pierogami jest zabawa. Ale jak ciasto zrobi się w robocie, a do tego farsz z owoców to na prawdę szybko danie gotowe.
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził.
Usuńu mnie na blogu również takie pierożki:)
OdpowiedzUsuńdzięki za udział w Jagodowo Nam 5
Pierogi wyglądają przepysznie. Chociaż, rzadko jadam na słodko, zdecydowanie jestem fanem pierogów na słone. Ale takich to bym spróbował :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
O nauce
Uwielbiam, pycha wyglądają :>
OdpowiedzUsuńZrobiłam, rodzinka pochhłonęła! Pyszne! Dziękujemy za udany przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Usuń