Dziś na stole obowiązkowo powinna pojawić się gęsina. Tak nakazuje tradycja. Skąd się wzięła i co wspólnego z nią ma św. Marcin. Otóż za sprawą gęsi został wybrany na biskupa Tours na co nie miał szczególnej ochoty. Darzył więc te ptaki wielką niechęcią, a będąc na łożu śmierci podobno zażyczył sobie by w dniu jego odejścia wybito w Tours wszystkie gęsi. Woli biskupa stała się zadość. Na jego pogrzeb przybyły tłumy wiernych a wielu z nich miało ze sobą pieczone gęsi. Tak właśnie powstał ten zwyczaj i na dobre się zakorzenił.
Gęsinę powinniśmy jednak jadać nie tylko od święta ponieważ jest źródłem pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dostarcza także wielu cennych witamin – A, E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, a tłuszcz gęsi uznaje się za afrodyzjak. Spośród całego drobiu tylko gęś nadal jest hodowana w naturalny sposób poprzez wypasanie na pastwiskach, a w ostatnich tygodniach życia karmiona owsem. Najczęściej podaje się ją pieczoną w całości. Ja rzadko tak robię bo dla naszej rodziny to zbyt wiele jak na jeden posiłek, a drugi raz podgrzewana już nie jest taka dobra. Jeśli jednak zostanie nam z obiadu trochę pieczonej gęsiny robię z niej zazwyczaj pierogi.
ILOŚĆ PORCJI - 5
Pierogi z gęsiną - składniki
Pierogi z gęsiną - składniki
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 0,5 kg mięsa z pieczonej gęsi
- 1 cebula
- 2-3 łyżki bulionu drobiowego
- 1 łyżka tłuszczu z pieczonej gęsi
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Pierogi z gęsiną - wykonanie
Przygotowanie farszu:
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni tłuszcz gęsi i usmażyć na nim posiekaną cebulę na rumiano. Dodać do zmielonego mięsa. Wlać bulion drobiowy. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowanie ciasta:
Z mąki, soli, jajka i wody zagnieść gładkie elastyczne
ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera wyposażonego w hak do zagniatania
ciasta. Włożyć do woreczka foliowego i Przykryć ściereczką i odstawić na 15
minut, żeby odpoczęło.
Formowanie:
Stolnicę posypać
niewielką ilością mąki. Wyjąć ciasto z woreczka i przez chwilę ugniatać.
Podzielić na dwie części. Każdą kolejno rozwałkować na cienki placek grubości
2-3 mm podsypując w razie potrzeby mąką aby się nie przyklejało do stolnicy.
Wycinać szklanką kółka. Na środek każdego kółka kłaść pełną łyżeczkę farszu. Składać na pół i
zlepić dokładnie brzegi. Układać na desce posypanej delikatnie mąką. Przykryć
ściereczką aby nie obeschły.
Gotowanie:
Zagotować w dużym
garnku wodę z dodatkiem soli i łyżki oliwy. Gdy zacznie wrzeć wkładać partiami
pierogi po około 15-20 sztuk w zależności od wielkości garnka. Po ponownym
zagotowaniu i wypłynięciu ich na powierzchnię wody zmniejszyć ogień i
gotować pierożki jeszcze przez około 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową na
talerz.
Podawać okraszone zrumienioną cebulką.Pierogi z gęsiną - podobne przepisy
> Udka z gęsi faszerowane kaszą gryczaną i grzybami
> Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami
> Pierogi z farszem mięsno-gryczanym
Smacznego :)
Aronia
o kurczaki! (a raczej gąsiorki!) - te pierogi to rewelacja nad rewelacją :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie, u nas wygrywają :)
UsuńAleż te pierogi są cudowne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWpadłam na ten sam pomysł. Też robiłam pierogi 11 listopada i pasztet, którym mnie zainspirowałaś. A z kości ugotowałam pomidorową:-) Ja do farszu mięsnego zawsze dodaję kawałek obgotowanej kapusty, żeby nie był za suchy.
OdpowiedzUsuńpomysł z kapustą podoba mi się, ale młodzież by u mnie nie jadła :) ja dodaję czasem kaszę gryczaną :)
UsuńTej kapusty w ogóle nikt nie wyczuje jest jej mało. A dzisiaj zapraszam do siebie na mój pasztet ;-)
UsuńPrzekonałaś mnie. Spróbuję następnym razem, chociaż nie wiem kiedy to będzie bo mam sporo zamrożonych.
UsuńPasztet widziałam, rewelacja :)
Muszą być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie lepsze od tradycyjnych :)
UsuńMuszę spróbować tego przepisu, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam są pyszne :)
Usuń