Pierogi z farszem mięsno-gryczanym



Pierogi z farszem mięsno-gryczanym


    Ostatnio dość często gotuję zupy. Jest to dość wygodne w sytuacji, gdy każdy z domowników wraca o innej porze do domu. Dostaje wówczas talerz zupy na zaspokojenie pierwszego głodu i może spokojnie czekać na wspólny posiłek. Przygotowuję je  na wywarze mięsno – warzywnym. Po ugotowaniu odlewam wywar, oddzielam mięso od kości i przepuszczam je wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli akurat nie mam czasu  na wykorzystanie tego surowca to po prostu go zamrażam. Do dzisiejszego farszu wystarczy zmielić mięso tylko raz, będzie miało wówczas podobną wielkość jak pozostałe składniki. A są nimi, zgodnie z noworocznym postanowieniem, płatki gryczane, pieczarki i cebula. Płatki gryczane można oczywiście zastąpić ugotowaną kaszą gryczaną. Ja stosuję ostatnio zazwyczaj te pierwsze z uwagi na szybkość ich przygotowania.


Pierogi z farszem mięsno-gryczanym

Pierogi z farszem mięsno-gryczanym - przepis
Składniki:

Farsz:
  • 500g mielonego  mięsa drobiowego z  rosołu
  • 1 gotowana marchewka z rosołu
  • kawałek gotownego selera z rosołu
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • ½ szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i biały pieprz do smaku

Obrać cebulę i pieczarki. Opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki. Usmażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W misce wymieszać mielone mięso, rozgniecione widelcem gotowane warzywa, usmażone pieczarki z cebulą i kaszę gryczną. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem.

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Z mąki, soli, jajka i wody zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera wyposażonego w hak do zagniatania ciasta. Gdyby było zbyt ścisłe, należy dolać trochę wody, a jak za lekkie to dosypać nieco mąki.

Podzielić ciasto na pół. Jedną część przykryć ściereczką aby nie obeschła. Drugą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość jednego milimetra. Pociąć na kwadraty o boku 5cm. Na środek każdego kwadratu kłaść łyżeczkę nadzienia. Złożyć po przekątnej na pół i zlepić brzegi. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Wlać do garnka 2 litry wody. Wsypać pół łyżeczki soli i wlać 1 łyżkę oleju. Zagotować. Wrzucać partiami pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu odczekać około 2 minut i wyjąć na durszlak. Rozłożyć na półmisku, aby się nie posklejały.

Pierogi z farszem mięsno-gryczanym-podobne przepisy
Pierogi z serem i cynamonem
Derelye - węgierskie pierogi z dżemem porzeczkowym
Pierogi z gęsiną
Pierogi z jagodami

Smacznego :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ