Znakomita letnia sałatka, którą mogłabym zajaać na okrągło. Sprawdzi się świetnie jako lekki obiad w upalne dni.
Sałatka z awokado i grejpfrutów-przepis
Źródło przepisu "Sałtki potrawy klasyczne" Anne Willan
Składniki na dwie porcje:
- 1 awokado
- 2 grejpfruty BIO
- 1 główka sałaty (u mnie rzymska)
- 100g wędzonej polędwicy wieprzowej
Zalewa:
- ćwiartka małej cebuli
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka soku grejpfrutowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy
- szczypta mielonego imbiru
- sól
- grubo zmielony pieprz czarny
Zetrzeć cebulę na tarce do ziemniaków. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, miód i przyprawy. Wymieszać. Dolać stopniowo oliwę, mieszając trzepaczką rózgową do uzyskania konsystencji emulsji.
Odciąć końce z obu grejpfrutów. Ściąć skórę wraz z białą częścią tak aby było widać miąższ. Trzymając grejpfruty nad miseczką wyciąć ostrym nożem cząstki z pomiędzy białych błon. Sok zachować
Ściąć albedo z połowy skórki jednego owocu. Pokroić na cienkie paseczki. Obgotować w wodzie przez dwie minuty. Odcedzić.
Liście sałaty i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty.
Plastry polędwicy pokroić w paseczki o szerokości 1,5cm, odcinając skórkę.
Przekroić awokado na pół. Usunąć pestkę. Podzielić na ćwiartki i zdjąć skórkę. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na trzy plastry i od razu posmarować obficie zachowanym sokiem z grejpfruta, żeby nie ściemniało.
Rozłożyć sałatę na dwa talerze. Polać połową zalewy. Na sałacie ułożyć cząstki awokado i grejpfruta. W środku umieść kawałki polędwicy. Polać pozostałą zalewą. Przed podaniem udekorować skórką grejpfrutową.
Sałatka z awokado i grejpfrutów-podobne przepisy
> Sałatka z pieczonych buraków, z awokado i jajkiem> Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia
> Mix sałat z awokado, pomidorkami i grzankami
> Zielona sałatka owocowa z bazylią i prosciuto
Smacznego :)
Aronia
Przepięknie podana!
OdpowiedzUsuńbardzo lubie polaczeniw avocado z grejpfrutem:)
OdpowiedzUsuńmimo nietypowego połączenia - wydaje się być pyszna. różnorodność smaków musi tutaj doskonale współgrać
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :) ślicznie wygląda !
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam :) Wzięłam tylko jednego grejpfruta do sałatki, a zamiast miodu dodałam syrop z agawy. Chociaż połączenie składników dość zaskakujące, smakują bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka posmakowała.
OdpowiedzUsuń