Jak widać początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja, doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa.
Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia-przepis
Składniki dla 2 osób
- 4 garście roszponki
- pół awokado
- świeży ogórek ok. 7cm kawałek
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 60g wędzonego łososia w kawałku
- sok z połowy cytryny
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- oliwa
Roszponkę
opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty. Z awokado zdjąć skórkę, pokroić
na plasterki i od razu skropić sokiem z cytryny. Ogórek obrać,
przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Cebulę drobno
pokroić. Podzielić na kawałki wędzonego łososia.
Przygotować dwa
talerze. Ułożyć na nich roszponkę, awokado, świeży ogórek i czerwoną
cebulę. Rozłożyć kawałki wędzonego łososia. Skropić oliwą i oprószyć
świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia-podobne przepisy
> Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera
> Sałatka z rukoli i sera
> Sałatka śledziowa z ziemniakami i czerwona fasolą
> Mix sałat z awokado, pomidorkami i grzankami
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz