Dziś proponuję lekką dietetyczną sałatkę z awokado, pomidorków koktajlowych, mieszanki sałat, startego parmezanu i czosnkowych grzanek. Idealna na lunch lub kolację. Dla wszystkich dbających o linię i dla tych co dawno ją zatracili. Może dla tych drugich w szczególności. Lato to doskonała pora na zrzucenie zbędnych kilogramów.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Mix sałat z awokado, pomidorkami i grzankami - składniki
Mix sałat z awokado, pomidorkami i grzankami - składniki
- 100g Mix sałat
- 1 awokado
- 200g pomidorków koktajlowych
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 3 łyżki startego na wiórki parmezanu
- 2 saszetki Olej kujawski z czosnkiem
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Mix sałat z awokado, pomidorkami i grzankami - wykonanie
Zawartość
jednej saszetki oleju kujawskiego z czosnkiem przelać do miseczki. Przy
pomocy pędzelka posmarować nim pieczywo tostowe. Pokroić je w kostkę o
boku 1cm. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i delikatnie zrumienić
cały czas mieszając. Wystudzić.
Sałatę opłukać pod bieżącą wodą i
osuszyć w suszarce. Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić w plasterki.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
W dużej misce wymieszać sałatę, pomidory i awokado. Posypać grzankami i wiórkami parmezanu.
Zawartość
drugiej saszetki oleju wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić szczyptą
soli i pieprzu. Polać sałatkę. Odstawić na pół godziny.
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem" i zawiera lokowanie produktu.
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem" i zawiera lokowanie produktu.
Mix sałat z awokado, pomidorkami i grzankami - podobne przepisy
> Sałatka z mozarelli, kiwi i ciecierzycy
> Sałatka z pieczonych buraków do obiadu
> Sałatka truskawkowa z niebieskim serem pleśniowym
> Szuba rosyjska sałatka śledziowa
Smacznego :)
Aronia
Ciekawe połączenie, smacznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń