W koszyczku z owocami leżały sobie dwa banany. Z każdym dniem robiły się coraz bardziej brązowe i nie było chętnego by je zjeść. Obok w garnuszku roztopiona przez pomyłkę tabliczka gorzkiej czekolady cierpliwie czekała na wykorzystanie. I jeszcze te poświąteczne resztki orzechów włoskich przekładane z miejsca na miejsce bo jest ich za mało aby upiec coś sensownego. W końcu postanowiłam zrobić z tym porządek. Było już dość późno, a więc musiało to być coś prostego i szybkiego. Już się zapewne domyślacie co mam myśli. Oczywiście, że muffiny. Przecież to mój ulubiony rodzaj słodkiego wypieku.
W ten sposób udało mi się zagospodarować trochę produktów i nic się nie zmarnowało. Później przypomniało mi się, że robiłam już kiedyś babeczki bananowe . Jest jednak trochę inaczej bo tym razem użyłam wyłącznie mąki pszennej pełnoziarnistej.
Muffinki czekoladowo-bananowe-przepis
Składniki na 20szt.
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
Czekoladę stopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać rozgniecione widelcem banany, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wymieszać szpatułką. Na końcu dodać jeszcze posiekane orzechy. Całość jeszcze raz zamieszać.
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 180°.
Upieczone wyjąć na kratę kuchenną i wystudzić.
Muffinki czekoladowo-bananowe-podobne przepisy
uwielbiam muffiny czekoladowe, banan musi im nadawać ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńJa czasem specjalnie kupuje przejrzale banany na ciasto. Uwielbiam wypieki z ich dodatkiem i jestem pewna, ze te muffiny nie bylyby wyjatkiem :)
OdpowiedzUsuńPięknie pokazane na zdjęciu
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się podnosić moje umiejętności fotograficzne.
Usuńtakie muffinki to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie proszku do pieczenia, czy 1/5 łyżeczki naprawdę wystarczy?
OdpowiedzUsuńNie, oczywiście że nie wystarczy. Wkradł się błąd. Powinno być 1,5 łyżeczki. Dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam za tę pomyłkę. Mam nadzieję, że to nie zniechęci Panią/ Pana do upieczenia tych muffinek. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNa pewno nie zniechęci :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę i życzę udanych wypieków :)
Usuń