Z okazji wczorajszych Mikołajek, oprócz drobnych prezentów przygotowałam dla swoich domowników także coś słodkiego. Najprościej i najszybciej jest upiec muffiny. Ponieważ jak zwykle zalegały w koszyczku z owocami dwa mocno przejrzałe banany (jak jest ich dużo to wszyscy jedzą, jak zostaną tylko dwa to nikt ich nie tknie) z oszczędności wykorzystałam właśnie je. Dodałam jeszcze zmielone orzechy laskowe i kropelki czekoladowe oraz mąkę pełnoziarnistą, a zamiast masła zastosowałam mój ulubiony olej Kujawski. Wyszły rewelacyjne. Zdrowe, soczyste i mocno czekoladowe. Po prostu pyszne.
Muffinki bananowo-orzechowe z czekoladą-przepis
Składniki na 12 szt.
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60g zmielonych orzechów laskowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g czekoladowych kropelek do zapiekania
Rozgnieść banany widelcem. Roztrzepać mikserem jajka z olejem. Dodać rozgniecione banany.
W
drugim naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki oprócz czekolady.
Wsypać do masy jajecznej i całość wymieszać tylko do połączenia
składników. Na końcu wsypać kropelki czekoladowe i jeszcze raz
delikatnie wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi
papilotkami. Napełnić je do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 180°C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy się
upiekły. Wystudzić na kracie kuchennej.
Muffinki bananowo-orzechowe z czekoladą-podobne przepisy
Wyglądają przesłodko, jest coś w wyglądzie muffinek, co mnie urzeka :) Bardzo lubię je piec. Z bananami i czekoladą też robiłam choć inneo przepisu
OdpowiedzUsuńi całkiem zdrowo, a do tego z wykorzystaniem zalegających dodatków :)
OdpowiedzUsuńPyszne :) Nie sądziłam, że muffiny na mące pełnoziarnistej mogą byc takie puszyste i delikatne! Jedynie zamiast cukru dałam miód rozpuszczony w wodzie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż byłam zaskoczona gdy upiekłam je po raz pierwszy:)
Usuń