Na blogu ciąg dalszy truskawkowego szaleństwa. Zajadamy te pyszne owoce na okrągło. Popijamy koktajle i lemoniadę, a do tego zawsze mamy coś słodkiego.
Wczoraj upiekłam truskawkowe muffinki na oleju rzepakowym. Nie mogło w nich oczywiście zabraknąć czekoladowego akcentu. Dodałam więc sporą garść kropelek do zapiekania z gorzkiej czekolady. Młodzież była w pełni usatysfakcjonowana, a muffinki zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
ILOŚĆ SZTUK - 9
Orkiszowe muffinki z truskawkami i czekoladą-składniki
- 2 jajka
- 100g cukru trzcinowego
- 250ml mleka
- 100ml oleju rzepakowego
- 325g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 250g drobno pokrojonych truskawek
- 50g czekoladowych kropelek do zapiekania
Orkiszowe muffinki z truskawkami i czekoladą- wykonanie
Przygotowanie ciasta:
W jednej misce roztrzepać rózgą jajka z mlekiem, olejem rzepakowym, i ekstraktem waniliowym. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym i solą. Połączyć zawartość obu misek, wlewając mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką, nie za długo by w cieście pozostały grudki. Dodać czekoladowe kropelki oraz pokrojone truskawki i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Pieczenie:
Foremkę do muffinek wyłożyć dużymi papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej. Zimne posypać cukrem pudrem.
Orkiszowe muffinki z truskawkami i czekoladą-podobne przepisy
> Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką
> Muffinki kawowe z kawałkami czekolady
> Muffinki jagodowe
> Muffinki bananowo-orzechowe z czekoladą
Smacznego :)
Aronia
jedno z najcudowniejszych połączeń, czekolada i truskawki :)
OdpowiedzUsuńteż je bardzo lubię :)
Usuńrewelacyjnie wyglądają, chętnie bym zjadła jedno:)
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :)
Usuń