Był słodki wypiek w konkursie herbacianym, teraz przyszła kolej na danie wytrawne. Długo się zastanawiałam co by to mogło być. Nie było to proste zadanie. W moim 60-tysięcznym mieście znalazłam jeden sklep, w którym dostępne były herbaty Irving, a wybór ograniczał się do dwóch gatunków: Irving Tropical with mint,, której użyłam, do opisanego w poprzednim poście, tortu oraz Irving Pure Green.
Jako pierwszy przyszedł mi do głowy pomysł na risotto, ale tak się zbierałam z jego zrobieniem, że w końcu Angie mnie ubiegła. Trzeba było pomyśleć nad czymś innym. I tak wpadł mi do głowy pomysł na danie proste, małokaloryczne i zdrowe: herbaciane naleśniki z warzywami. Ciasto naleśnikowe zrobione jest wyłącznie na białkach. Zamiast wody gazowanej użyłam naparu z zielonej herbaty, a część mąki zastąpiłam mielonymi otrębami owsianymi i siemieniem lnianym. Nadzienie stanowią lekko podsmażone na oleju warzywa w sosie jogurtowym. Całość posypana jest prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Po zjedzeniu tego dania na pewno nie przybędzie nam w talii, a dzięki zawartym w zielonej herbacie substancjom (polifenole i kofeina) przyspieszającym metabolizm tłuszczy, możemy nawet parę milimetrów stracić. Obniży się nam również poziom złego cholesterolu za sprawą otrąb owsianych, siemienia lnianego i pestek słonecznika.
Herbaciane naleśniki z warzywami-przepis
Składniki na 6 szt.
Ciasto:
- 2 białka jaj
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 saszetki zielonej herbaty
- 350ml gorącej wody
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki oleju
- sól, pieprz
Przygotować napar z zielonej herbaty wg zaleceń na opakowaniu. Wystudzić. Roztrzepać białka z solą i pieprzem. Wsypać mąkę, zmielone otręby i siemienie. Wlać mleko, olej i 250ml naparu z zielonej herbaty. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut.
Usmażyć 6 naleśników.
- 1 marchewka
- 1 biała część pora
- 1 zielona papryka
- ½ kalarepki
- 5-6 rzodkiewek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
Warzywa pokroić w słupki wielkości zapałki. Rozgrzać na patelni olej i krótko je przesmażyć, aby nieco zmiękły. Doprawić solą i pieprzem.
- 150ml jogurtu greckiego light
- 100ml naparu z zielonej herbaty
- sól
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
Dodatkowo:
- 3 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wymieszać jogurt z pozostałą herbatą . Doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć warzywny farsz na naleśniki. Polać sosem jogurtowym. Złożyć na pół. Posypać pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Herbaciane naleśniki z warzywami-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają wspaniale, lekko, zdrowo, pysznie!
OdpowiedzUsuńjestem bardzo zaintrygowana opcją naleśników herbacianych, hmm..
OdpowiedzUsuńpomyślałabym prędzej o nadzieniu na słodko. a tu proszę ;]
Ciekawa propozycja :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniałe te naleśniki. Robię je w najbliższym czasie :) A ciasto może odgapię na stałe :p Chociaż ja do swojego dodaję jeszcze szpinaku: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nale%C5%9Bniki-ze-szpinakiem-zdrowe-i-dietetyczne
OdpowiedzUsuńMoja rodzina za szpinakiem niestety nie przepada :)
Usuń