Lekka potrawa na drugie danie lub kolację z niecodziennym farszem z porów, pieczarek i pomidorów. Przepełniona aromatem smażonego czosnku, bogata w błonnik i witaminy. Jeśli zrezygnujemy z boczku, a warzywa podsmażymy na oliwie stanie się daniem jarskim.
Naleśniki z porem i pieczarkami-przepis
Składniki na 5 szt.:
Ciasto na naleśniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 210g mąki
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- po szczypcie pieprzu i soli
Nadzienie:
- 150g pieczarek
- 1 duży por ( jasna część)
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 100g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka gęstego przecieru pomidorowego
- biały pieprz, sól
- natka pietruszki do dekoracji
Roztrzepać jajka z solą i wodą. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Wlać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić.
Przygotować nadzienie. Oczyścić i umyć jarzyny. Pokroić pieczarki na małe kawałki, a por na półplasterki. Pomidory i boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek zrumienić na patelni. Dodać jarzyny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie gdy jarzyny będą się dusić usmażyć pięć naleśników. Gotowy farsz rozłożyć na naleśnikach. Każdy złożyć na pół. Ułożyć na półmisku i posypać posiekaną natką pietruszki.
Naleśniki z porem i pieczarkami-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz