Tort brzoskwiniowy



Tort brzoskwiniowy


      To już czwarty tort zrobiony przeze mnie w tym miesiącu, ale uprzedzałam, że będzie słodko. Upiekłam go dla mojej mamy z okazji Dnia Matki. Przepis na niego znalazłam w starym numerze "Smaków i Aromatów". Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego. Całość ozdobiona jest bitą śmietaną, cząstkami brzoskwiń i posiekanymi pistacjami.


Tort brzoskwiniowy
Tort brzoskwiniowy-przepis
(Źródło: czasopismo "Smaki i aromaty")
Składniki: tortownica o śr. 26cm

Ciasto na spód:
  • 3 białka jaj
  • 80g mąki
  • 80g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • sok z ćwiartki cytryny
  • posiekane pistacje do dekoracji

Utrzeć miękkie masło z połową cukru pudru na puszystą masę. Wsypać mąkę, wlać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Ucierać jeszcze kilka minut.
Zimne białka ubić dodając stopniowo pozostały cukier przeznaczony do ciasta, aż piana będzie puszysta. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do  tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temp. 170°. Wystudzić nie wyjmując z tortownicy.

Krem 
  • 3 żółtka
  • 80g cukru pudru
  • 100ml mleka
  • 500ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 36%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1słoik brzoskwiń w syropie

Utrzeć żółtka z trzema łyżkami cukru. Zagotować mleko i wlać mieszając do masy żółtkowej. Podgrzewać na maleńkim płomyku gazu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Temperatura masy nie może przekroczyć 80° bo się zważy. Odstawić i  wystudzić.
Ubić dobrze schłodzoną śmietankę, a gdy podwoi objętość dodać resztę cukru pudru i dalej ubijać. Przełożyć  3 łyżki do worka cukierniczego i odłożyć do dekoracji. Do reszty dodać masę żółtkową i wymieszać trzepaczką rózgową.
Namoczyć 3 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach soku brzoskwiniowego, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Zmiksować 5 połówek brzoskwiń. Dodać 5 łyżek kremu śmietankowo-żółtkowego i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać i rozsmarować na cieście. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Namoczyć  w 3 łyżkach soku brzoskwiniowego resztę żelatyny. Podgrzać do rozpuszczenia i dodać do pozostałego kremu razem z  jogurtem.  Delikatnie wymieszać i przełożyć na ściśniętą masę brzoskwiniową. Wstawić na dwie godziny do lodówki.  Gdy masa zastygnie udekorować tort  bitą śmietaną, plasterkami brzoskwiń i posiekanymi pistacjami.

Tort brzoskwiniowy-podobne przepisy
> Tort makowo-kokosowy z borówkami
> Tort makowy z brzoskwiniami
> Sernik z brzoskwiniami
> Deser brzoskwiniowy
> Deser piernikowo-truflowy z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

23 komentarze:

  1. Piekny torcik. Twoja mama na pewno byla zachwycona :))

    OdpowiedzUsuń
  2. co tu duzo pisac cudny tort!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku ale pięknie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny! i te pistacje......... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie, prezentuje się na prawdę profesjonalnie :) Uwielbiam pistacje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale i pysznie i kusi na całego;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie i wydaje się być jednym z tych lżejszych tortów, które preferuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo elegancko i niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Imponujący, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki dziewczyny. Wygląda na to, że w tym miesiącu czeka mnie pieczenie kolejnych tortów. Impreza goni imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczny, nabrałem ochoty na słodkie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życie powinno być słodkie, nie zwlekaj, pędź do sklepu po składniki i do dzieła.

      Usuń
  12. to powodzenia w maratonie pieczenia tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. deser prezentuje się niezwykle elegancko! cudny!!! p.s. cudna jest również Twoja patera:-) mogłabyś zdradzić gdzie ją kupiłaś?;p pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za uznanie, a co do patery to kupiłam ją już dość dawno temu w "Biedronce" za niecałe 20 zł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Tort zrobiłam z okazji 3 urodzin mojej córeczki i była zachwycona! Lekki, pięknie się prezentuje i rozpływa w ustach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że tort smakował i wszystko pięknie się udało. Wszystkiego najlepszego dla córeczki, niech się zdrowo chowa.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ