To ciasto doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, które powoli się zbliżają. Przypomina nieco piernik, nie tylko swym mocno korzennym aromatem, ale także smakiem i konsystencją, a trochę nawet i kolorem. Taki efekt uzyskujemy dzięki dużej dawce zmielonych orzechów laskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto nieco nas rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić piernik na świątecznym stole. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre dla zapracowanych osób, które nie będą miały zbyt dużo czasu na świąteczne przygotowania, a chciałyby mieć na święta własnoręcznie przygotowane ciasta.
Rozgrzewające ciasto korzenne „Kasi”-przepis
(źródło Mojeciasto.pl)
Składniki: podłużna forma do keksu
- 150g masła
- 200g cukru
- 250g mąki
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 3jajka
- 2 łyżki rumu
- 1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie z prawdziwą wanilią)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku na przemian ze zmielonymi orzechami. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy. Wlać rum i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki. Piec 50 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut i przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia.
Rozgrzewające ciasto korzenne „Kasi”-podobne przepisy
> Orzechowe ciasto cynamonowe z żurawiną i pomarańczami
> Kawowe ciasto marmurkowe
> Ciasto czekoladowe na białkach
> Czekoladowe ciasto bananowe
> Murzynek
> Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Smacznego :)
Aronia
Wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńjakiej użyć mąki?
OdpowiedzUsuńzwykłej mąki pszennej typ 500 :)
Usuń