Ciasto czekoladowe na białkach



Wypieki na białkach



     
       Po tych wszystkich karnawałowych wypiekach została mi cała masa zamrożonych białek. Dlatego gdy zobaczyłam, że tematem akcji "Ciasto na niedzielę" są wypieki na białkach, bardzo się ucieszyłam. Nadarzyła się okazja by część wreszcie zużyć. Od dawna miałam też w planach wypróbowanie przepisu od Smakujemy na czekoladowe ciasto na białkach. Przepis prosty i szybki. Wzbudził co prawda u mnie pewnie wątpliwości, bo nie ma w nim proszku do pieczenia. Komentarze pod postem też były różne. Jedni bardzo chwalili to ciasto, inni odradzali pieczenie. Postanowiłam jednak zaufać swojemu doświadczeniu i autorce, która twierdziła, że dobrze ubita piana udźwignie to ciasto.
Upiekłam tak jak było w przepisie czyli bez proszku do pieczenia. Dla pewności pianę ubiłam z dodatkiem cukru aby była bardziej stabilna. W oryginalnym przepisie ciasto było z dodatkiem kakao. Ja  użyłam roztopionej czekolady. Aby zachować odpowiednią konsystencję ciasta zwiększyłam ilość mąki o dodatkowe pięćdziesiąt gram czyli tyle ile było kakao. Dodałam też posiekane orzechy włoskie z myślą o moich synach, którzy intensywnie się uczą, a jak wiadomo orzechy włoskie bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu. Intuicja mnie nie zawiodła. Ciasto pięknie wyrosło i wszystkim bardzo smakowało. Ja tradycyjnie skubnęłam tylko kawałeczek i mogę potwierdzić, że w istocie jest bardzo smaczne, choć jak dla mnie zbyt słodkie.


Wypieki na białkach



ILOŚĆ PORCJI - 16                                                                                              ŹRÓDŁO PRZEPISU

Ciasto czekoladowe na białkach-składniki

Ciasto:
  • 100g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 200g czekolady deserowej
  • 100g mąki ( dałam 150g)
  • 8 białek
  • 100g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Polewa:
  • 30g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka oleju

Ciasto czekoladowe na białkach-wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić do przestudzenia.
Miękkie masło utrzeć z połową cukru. Dodać roztopioną czekoladę i mąkę. Wszystko razem zmiksować.
Białka ubić na sztywno dodając po łyżce pozostały cukier. Ubitą pianę dodać do masy w trzech porcjach, mieszając delikatnie szpatułką po każdym dodaniu. Na końcu wsypać posiekane orzechy włoskie  i ponownie delikatnie wymieszać.

Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180⁰C. Podłużną formę keksową o wymiarach 11x30cm wysmarowac masłem i oprószyć bułką tartą. Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec do tzw.   do suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawić w formie przez 10 minut, po czym wyjąć z formy na kratę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie polewy:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Polać wierzch ciasta i odstawić aby polewa zastygła.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

20 komentarze:

  1. Pysznie :) czekolada i orzechy uwielbiam :) dziękuje za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocno zaskoczył mnie ten brak proszku do pieczenia. Ale skoro i u autorki i u Ciebie wyszło, wypróbuje z pewnością! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam obawy, ale jak się okazało niesłuszne :)

      Usuń
  3. Pyszne ciasto, pierwszy raz się z takim spotykam :) Dziękuję za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję. To dla mnie też była nowość :)

      Usuń
  4. Już wiem co zrobię z białkami od kruchego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że masz zamiar je upiec. Powodzenia :)

      Usuń
  5. Piękne Ci się upiekło :-) Fajnie było wyszperać tyle przepisów na białka, dizękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na ciasto.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięknie, jak blok czekoladowy...dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie, czekolada zawsze poprawia humor

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto naprawdę przepyszne i chyba zawsze się udaje nawet z innymi dodatkami i większą ilością czekolady <3

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ