To nie jest taki klasyczny tort, bowiem nie zawiera kremu i nie ma w nim warstw. Mimo wszystko godny jest polecenia i może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy.
Węgierski tort makowy - przepis
(źródło - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki: tortownica φ26cm
Ciasto:
- 150g masła
- 200g cukru pudru
- 7 jajek
- 200g gotowego zmielonego suchego maku
- 50g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady
- sok z jednej limonki
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 50ml rumu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzeć miękkie masło z połową cukru pudru do białości. Dodać skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej porządnie wyszorowanej szczoteczką i sparzonej wrzątkiem), rum i sok z limonki. Cały czas ucierać na wysokich obrotach. Gdy masa będzie idealnie gładka, stopniowo zacząć dodawać żółtka. Następne dopiero wtedy, gdy poprzednie idealnie się połączy z masą.
Wymieszać w misce zmielony mak z oba rodzajami mąki i posiekaną czekoladą. Wsypać do masy jajeczno maślanej i wymieszać, tym razem już na wolnych obrotach.
Ubić białka na sztywno. Dodać resztę cukru i ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca. 1/3 piany dodać do masy i ostrożnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. Teraz dodać pozostałą pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki połączyć z ciastem. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne przełożyć na talerz, przykryć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
- cukier puder
- kilka gwiazdek wyciętych z papieru
Rozłozyć na cieście papierowe gwiazdki. Posypać cukrem pudrem. Usunąć delikatnie gwiazdki.
Węgierski tort makowy - podobne przepisy
> Makowiec japoński
Smacznego :)
Aronia
znam to ciasto, przez wiele lat moja mama przygotowywała je na święta
OdpowiedzUsuńwspomnienia mam pyszne :)
a u mnie po raz pierwszy, ale pewnie nie ostatni
Usuńczy ten mak koniecznie musi byc zmielony? mozna dodac taki normalny suchy, niezmielony??
OdpowiedzUsuńtak, musi być zmielony. Można taki bez problemu dostać w większych sklepach.
Usuń