Ten likier w przeciwieństwie do likierów owocowych nie wymaga tak długiego czasu dojrzewania. Wystarczą zaledwie dwa tygodnie, a co bardziej niecierpliwi mogą zacząć degustację nawet już po tygodniu. Jest delikatny i aromatyczny. Do jego przygotowania użyłam gotowej czarnej herbaty z dodatkiem wanilii i skórki pomarańczowej oraz tyrolskiej wódki pomarańczowej. Herbatę dostałam w prezencie, a wódką obdarowali mnie gospodarze pensjonatu, w którym wypoczywaliśmy. Dostanie obu tych składników może być jednak dość trudne. Dlatego aby uzyskać podobny efekt dostosowałam przepis. Dodałam suszoną skórkę pomarańczową i kawałek laski wanilii.
Likier herbaciany-przepis
Składniki:
- 5 łyżeczek czarnej liściastej herbaty
- 600ml wrzątku
- pół łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
- pół laski wanilii
- pół szklanki cukru
- pół szklanki zimnej wody
- 250ml brandy
- 250ml wódki (u mnie pomarańczowa)
Zagotować cukier z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Wystudzić.
Wsypać do dzbanka herbatę. Zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i zostawić na
3-4 minuty do naciągnięcia. Przecedzić przez gęste sitko. Wlać do małego
gąsiorka. Dodać syrop, brandy, wódkę pomarańczową, suszoną skórkę z
pomarańczy i rozciętą laskę wanilii. Zakręcić, potrząsnąć aby wszystkie
składniki się wymieszały i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić prze kilkakrotnie złożoną gazę i wlać do karafki.
Likier herbaciany z nutami wanilii i pomarańczy-podobne przepisy
Na zdrowie :)
Aronia
Już wyobrażamy sobie smak i zapach tego likieru :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jego smaku :)
OdpowiedzUsuńPiękna butelka :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawiłaś likierem herbacianym - zapisałam sobie przepis, kiedyś spróbuję :)
Wspaniałości, musi być wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń