Pstrąg z migdałami - przepis
Składniki dla 2 osób:
- 2 pstrągi
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 4 łyżeczki klarowanego masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Oczyszczone
i sprawione pstrągi umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem,
natrzeć solą i świeżo zmielonym białym pieprzem zarówno wewnątrz jak i
na zewnątrz. Skropić w środku sokiem z cytryny. Wsypać do środka po łyżce
posiekanej natki pietruszki i łyżeczce masła zeskrobanego na wiórki.
Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i posmarować je olejem. Na każdym ułóżyć rybę, posypać wiórkami masła (połową tego co zostało) i szczelnie zawinąć.
Przełożyć na blachę do pieczenia i wlać na dno filiżankę wody. Piec 30 minut w
temp. 200°C. Gotowe ryby przełożyć na półmisek i posypać uprażonymi w
łyżeczce masła płatkami migdałowymi. Podać z ziemniakami z wody.
Pstrąg z migdałami - podobne przepisy
Pstrąg z migdałami - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Bardzo fajnie podane, aż oko sie cieszy.
OdpowiedzUsuń