Ten niezbyt słodki sernik na kruchym spodzie z dodatkiem otrąb owsianych jest dość ścisły i swoją strukturą przypomina trochę sernik krakowski. Po upieczeniu ma równą, gładką powierzchnię doskonałą do dekoracji. Idealnie się kroi na porcje.
Składniki: tortownica o śr. 22cm
Ciasto na spód:
- 150g mąki
- 25g zmielonych otrąb owsianych
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 duże żółtko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier i żółtko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy równej dnu tortownicy i przenieść do formy, lub po prostu wylepić dno tortownicy ciastem, co jest znacznie prostsze. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawić ciasto i piec 15 minut. Wyjąć ciasto, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150°C.
- 650g serka śmietankowego z wiaderka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 50g stopionego masła
- 2 białka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
Utrzeć w robocie kuchennym lub mikserze ser z cukrem przez około 2 minuty. Dodać białka i jajko, mąkę, przestudzone stopione masło i ekstrakt waniliowy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Wylać ją na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy wierzch sernika jest suchy w dotyku. Sernik wystudzić przez 15 minut w tortownicy, a następnie oddzielić delikatnie nożem brzeg sernika od ścianki tortownicy i zdjąć obręcz.
Dekoracja:
- 300g świeżych truskawek
- pół opakowania galaretki truskawkowej
- 125ml gorącej wody
Galaretkę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystudzenia.
Opłukać truskawki i przełożyć na sito do odcieknięcia.
Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć w formie płatków kwiatu na wierzchu dobrze wystudzonego sernika zaczynając od zewnętrznej krawędzi do środka. Posmarowć delikatnie pędzelkiem maczanym w tężejącej galaretce. Wstawić do lodówki, aby galaretka dobrze się ścięła.
Sernik z truskawkami-podobne przepisy
> Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką> Sernik pomarańczowy z kawałkami czekolady
> Sernik neapolitański
> Świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady
Smacznego :)
Aronia
Rzeczywiście idealnie równiutki :) Uwielbiam te ciężkie, wilgotne serniki, jak dla mnie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMożna kawałeczek? :P Bo sernik wygląda rewelacyjnie !! :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, ale tylko wirtualnie, bo nie został nawet okruszek
UsuńWygląda cudownie - ten kontrast kolorystyczny urzeka :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie ten serniczek!:-) Pięknie te truskawki ułożyłaś:-)
OdpowiedzUsuńbombowa sprawa + świetne zdjęcia
OdpowiedzUsuńjedno słowo tylko mam na ten sernik: boski!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie przemiłe komentarze, ale chyba jesteście dla mnie zbyt łaskawe
OdpowiedzUsuńPiękny wprost nie mogę się napatrzeć :D czekam na ocenę http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/strawberry-cheesecake-serniczki.html
OdpowiedzUsuń