Trochę nietypowe połączenie smaków, które niedawno odkryłam i które mnie osobiście bardzo odpowiada. Szczególnie dobrze komponuje się tu likier pomarańczowy, którym skropione są blaty biszkoptowe z rozsmarowanym na nich dżemem truskawkowym. Tort nieco słodszy od innych moich wypieków, ale chyba właśnie taki powinien być.
Składniki: tortownica śr. 26cm
Biszkopt:
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3 białka
- 100g cukru
- 100g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek likieru pomarańczowego
- 6 łyżek dżemu truskawkowego
Żółtka i 1 całe jajko utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać pozostały cukier i dalej ubijać aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodać ją do masy żółtkowej i delikatnie połączyć trzepaczką rózgową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Ponownie wszystko ostrożnie wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić na kracie kuchennej. Zimny przeciąć w poziomie na dwa krążki. Nasączyć je likierem pomarańczowym i posmarować dżemem truskawkowym.
Krem budyniowy:
- 500ml mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 200g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając 3 łyżki cukru zamiast dwóch. Wystudzić mieszając od czasu do czasu aby nie utworzył się kożuch.
Utrzeć miękkie masło dodając po łyżce zimny budyń. Na koniec wlać ekstrakt pomarańczowy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników.
Dekoracja:
- 400g truskawek
- 1 pomarańcza
- 250ml śmietanki o zawartości tłuszczu minimum 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 250ml gorącej wody
Galaretkę zalać 250ml gorącej wody i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Opłukać truskawki i osączyć na sicie. Wyfiletować pomarańczę, wycinając cząstki spomiędzy białych błon.
Zapiąć obręcz wokół spodniego blatu. Posmarować go połową kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem odwracająć go tak aby strona posmarowana dżemem dotykała kremu. Rozsmarowac na nim pozostały kremem budyniowy. Wygładzić powierzchnię i wstawić na godzinę do lodówki.
Na stężały krem wylać 2/3 tężejącej galaretki i ułożyłć połówki truskawek stroną przeciętą do góry. Pomiędzy nie włożyć cząstki pomarańczy. Owoce posmarować cieniutko pozostałą galaretką. Ja robiłam to spodem łyżeczki maczanej w galaretce (nie polecam używania do tego celu pędzelka silikonowego). Tort ponownie wstawić do lodówki na pół godziny, żeby galaretka się ścięła.
Śmietankę włożyć do zamrażarki na 20 minut, po czym ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić maleńkimi rozetkami bok tortu.
Do czasu podania trzymać w lodówce.
Tort pomarańczowo-truskawkowy-podobne przepisy
> Wielowarstwowy tort pomarańczowy> Tort migdałowo-pomarańczowy z kremem ryżowym
> Tort truskawkowy
> Smoothie truskawkowo-pomarańczowe
> Lemoniada truskawkowo-pomarańczowa
Smacznego :)
Aronia
Jaki precyzyjny, piękny :)
OdpowiedzUsuńPiękny. Jak misternie wykonany. Bardzo efektowny .
OdpowiedzUsuńCUDOWNY TORT!Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru,
A.
Niesamowicie pięknie wykończony!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, zazdroszczę precyzji:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie pochwały
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie gdzie podziało się jajko, bo w przepisie wymienione jest 3 żółtka, 3 białka i 1 jajko? Rozumiem, że biszkopt ma być z 4 jajek (oddzielnie żółtka i białka). Ciasto wygląda bajecznie. Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńBardzo przepraszam, ale jajko się zgubiło po drodze. Ubijamy je razem z żółtkami. Już poprawiłam w opisie. Dziękuje za wyłapanie błędu. Jakoś to tak jest, że własne błędy trudno jest zauważyć, chociaż, zawsze czytam posty ze dwa razy zanim je opublikuję.
UsuńPozdrawiam
Piękny i jaki apetyczny! Mmmm...
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńWygląda rewelacyjnie, dekoracja perfekcyjna!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo, wszystko idealnie dopracowane, a ten kawałek jaki równiusieńki - jestem pod wrażeniem, melanż truskawki i pomarańczy jest mi zupełnie obcy, więc muszę się mu bliżej przyjrzeć - serdecznie pozdrawiam i gratuluję pasji :)))
bardzo dziękuję :)
Usuń