Żeby nam się truskawki za bardzo nie przejadły wczoraj upiekłam babeczki drożdżowe z bakaliami. Ciasto na nie jest z dużą ilością masła i żółtek, dzięki czemu ma ładny żółty kolor i jest wilgotne, nawet na drugi dzień. Dodałam do niego gotowej mieszanki bakaliowej takiej jak do keksu tylko drobniej ją pokroiłam. Upiekłam je w formie do muffinek, używając dużych papilotek w kształcie kwiatu znacznie głębszych od standardowych foremek.
(inspiracja - "Świąteczne wypieki" Regine Stroner)
Składniki na 12 szt.
- 500g mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- 100g cukru
- 200g miękkiego masła
- 125ml letniego mleka
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki mieszanki bakaliowej
- cukier puder do posypania.
Przesiać mąkę do miski. Dodać cukier, sól, suszone drożdże, mleko, miękkie masło i żółtka. Wyrobić mikserem na gładkie, plastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Bakalie pokroić w drobną kostkę.
Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją dużymi papilotkami.
Do wyrośniętego ciasta dodać bakalie i jeszcze raz krótko wyrobić. Rozłożyć do 12 papilotek. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na godzinę aby podrosły. Piec w temp. 180°C przez 25 minut.
Wystudzić na kracie kuchennej. Zimne posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe babeczki bakaliowe - podobne przepisy
> Babeczki z truskawkami i bitą śmietaną
> Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki z masłem orzechowym
> Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki z masłem orzechowym
> Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają naprawdę pysznie...
OdpowiedzUsuńCudeńka pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńMnie truskawki jeszcze się nie przejadły, ale Twoje babeczki chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńU nas to tylko taka chwilowa przerwa, bo za chwilę będziemy mieć własne z działki
OdpowiedzUsuńŚliczne i taaakie puszyste! Muszą nieziemsko smakować!
OdpowiedzUsuńTakie puchate, musiały pachnieć cudownie :)
OdpowiedzUsuńjak je piekłam zapach roznosił się w całym domu
UsuńZapach na pewno oszołamiający-
OdpowiedzUsuńa swieze drozdze to ile musze dodac?
OdpowiedzUsuńja zwykle na pół kilo mąki daję 25g świeżych drożdży :)
Usuń