Już od dłuższego czasu chłopcy męczyli mnie o jakiś czekoladowy wypiek. A więc jest, a właściwie są babeczki kakaowe z dodatkiem startej czekolady i kremem porzeczkowym na bazie serka mascarpone. Pierwszy raz zrobiłam taki krem do tortu truskawkowego i już wtedy wiedziałam, że będzie idealny do dekoracji babeczek. W przeciwieństwie do bitej śmietany nie ma ryzyka, że się nie ubije, cały czas trzyma „fason” nawet w temperaturze pokojowej i doskonale zachowuje wzór.
Składniki na 12szt.:
Ciasto:
- 100g mąki
- 100g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki startej czekolady
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g masła
- 2 jajka
- 100ml jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym do białości. W drugim naczyniu utrzeć masło na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce masę jajeczną, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, jogurt naturalny i na końcu startą czekoladę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.
- 250g serka mascarpone
- 125g czerwonych porzeczek
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Dekoracja:
- kilka gałązek czerwonej porzeczki
Porzeczki zmiksować na pulpę i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Przelać do rondla, dodać cukier i podgrzewać na gazie do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z wodą i wlać do gotującej się masy, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć ją z ognia i zastawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać, żeby na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Serek mascarpone utrzeć z zimną masą porzeczkową. Przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić zimne babeczki. Udekorować porzeczkami.
Babeczki czekoladowe z kremem porzeczkowym-podobne przepisy
> Babeczki czekoladowo-wiśniowe> Czekoladowe babeczki ponczowe
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
Smacznego :)
Aronia
śliczne, te porzeczki wyglądają bardzo uroczo: )
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńfajny krem, bardzo łatwy w przygotowaniu i chyba przepyszny:) ja lubię szwajcarski krem bezowy, ale troszkę roboty z nim jest. Z chęcią wypróbuję Twój przepis na krem. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto jeden z moich ulubionych
UsuńAleż prześlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKiedy Ty to wszystko robisz! Przecudowne zdjęcia, w moich ulubionych słodkich klimatach <3
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Mam to szczęście, że nie muszę pracować zawodowo tylko mogę spełniać się w tym co kocham i lubię. O finanse na to dość kosztowne hobby dba mąż.
UsuńPozdrawiam
Trafiłam przypadkiem na ten przepis, a że wyglądają smakowicie, a w lodówce mam trochę porzeczek postanowiłam jutro wypróbować;)) Mam jednak pytanie, bo trochę to niejasne, w przepisie są 2 jajka, a dalej jest, że ubijamy tylko żółtka, co dzieje się więc z białkami? nie są użyte czy powinny być dodane później?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd jaki się wkradł do przepisu. Ubijamy całe jajka a nie same żółtka. Już poprawiłam. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków. Proszę dać znać w komentarzu jak wyszły.
UsuńWyszły pyszne :) pewnie wypróbuję je jeszcze z kremem malinowym i z czarnej porzeczki, póki są :) na babeczki, pod krem, dodałam też trochę tego kisielu porzeczkowego, bo zrobiłam podwójną porcję, polecam!
UsuńSuper, że wszystko się udało znakomicie. Pomysł, żeby smarować babeczki przed nałożeniem kremu wypróbuję. Dziękuję, pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin mojego bloga:)
UsuńPyszne <3
OdpowiedzUsuń