Do zrobienia tego sernika zainspirował mnie przepis z „Małej Cukierenki”. Wyglądał tak pięknie i apetycznie, że koniecznie musiałam go wypróbować . Dokonałam jednak w nim pewnych zmian, tak aby bardziej dostosować do własnych upodobań kulinarnych. Przede wszystkim zmieniłam spód sernika z „ciasteczkowego” na pieczony kruchy spód z otrębami. Zmniejszyłam też nieco ilość cukru i zamiast jogurtu użyłam serka mascarpone. Serniczek fantastyczny, wszystkim bardzo smakował, i co ciekawe większość osób zwróciła uwagę właśnie na ten pieczony spód z otrębami. Polecam bardzo ten przepis, choć nie wiem czy w tym sezonie uda się jeszcze kupić ładne Truskawki. U mnie na krzaczkach jeszcze jest trochę owoców.
Sernik truskawkowy na zimno-przepis
Składniki: tortownica śr. 22cmKruche ciasto na spód:
- 150g mąki
- 25g zmielonych otrąb owsianych
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 duże żółtko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Następnie dodać cukier i żółtko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy równej dnu tortownicy i przenieść do formy, lub po prostu wylepić dno tortownicy ciastem, co jest znacznie prostsze. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wstawić ciasto i piec 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w tortownicy.
- 400g serka śmietankowego z wiaderka
- 250g serka mascarpone
- 125g cukru pudru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 150g zmiksowanych truskawek
- 6 łyżeczek żelatyny
- 75ml zimnej wody
- 250g pokrojonych truskawek
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Serek śmietankowy przełożyć do dużej miski. Dodać serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Utrzeć na gładką masę. Wlać mus ze zmiksowanych truskawek i delikatnie połączyć z masą serową. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy dla wyrównania temperatury i dopiero dodać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką i odstawić na ok. 10 minut. Gdy masa zacznie tężeć dodać pokrojone truskawki, wymieszać i wylać na upieczony kruchy spód. Wstawić na godzinę do lodówki.
- 350g zmiksowanych truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Zmiksowane truskawki dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i przestudzoną żelatyną. Wylać na zastygnięty sernik i ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa dobrze stężała.
Dekoracja:
- 100ml śmietany kremówki o zaw. 36%tł.
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 3truskawki
- świeże listki melisy cytrynowej
Nożem oddzielić ciasto od ścianek tortownicy i delikatnie wyjąć.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować sernik. Ozdabić cząstkami truskawek i świeżymi listkami melisy.
Sernik truskawkowy na zimno-podobne przepisy
> Waniliowo-truskawkowy sernik budyniowy na zimno> Sernik z truskawkami na spodzie kakaowym
> Sernik neapolitański
> Sernik z truskawkami
Smacznego :)
Aronia
Wspaniały sernik,tez bym się skusiła na kawałek ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpiękny!
OdpowiedzUsuńZachwycający :) Idealny na letnie przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńświetny, i ja muszę dołączyć do cukierenki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow, wygląda idealnie! :) Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji :)
OdpowiedzUsuń