Pamiętacie pomarańczowy sernik z gruszkami z dodatkiem czekolady. Dziś będzie podobny tylko truskawkowy. Tamten tak mnie zachwycił swoim wyjątkowym smakiem, że postanowiłam wypróbować również inne czekolady smakowe.
Wszędzie mnóstwo truskawek, więc zakupiłam czekoladę truskawkową. Jej smak nie jest aż tak intensywny jak pomarańczowej, ale mimo to nadaje sernikowi ładny lekko różowy kolor i przyjemny truskawkowy smak i aromat. Do tego prawie kilogram świeżych truskawek. Połowę wykorzystałam do obłożenia boku i spodu sernika, a pozostałe do przygotowania truskawkowej galaretki na wierzch. Sernik nie tylko zachwyca smakiem, ale również pięknie się prezentuje.
Sernik z truskawkami na spodzie kakaowym-składniki
ILOŚĆ PORCJI - 14
Ciasto na spód
- 3 jajka
- 75g cukru pudru
- 65g mąki tortowej
- 20g kakao
- 50ml stopionego masła
Nasączenie
- 3 łyżki likieru cytrynowego
- 1 łyżka wody
Obłożenie
- 500g truskawek
Masa serowa
- 700g serka śmietankowego w temp. pokojowej
- 200g truskawkowej czekolady do fontann
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 125ml zimnej wody
Galaretka truskawkowa
- 500g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 250ml gorącej wody
Sernik z truskawkami na spodzie kakaowym-wykonanie
Przygotowanie ciasta na spód:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dosypując stopniowo cukier puder ubijać do momentu gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać w dwóch porcjach do masy. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć delikatnej struktury biszkoptu. Na końcu wlać przestudzone roztopione masło i jeszcze raz wymieszać.
Pieczenie:
Przelać ciasto do tortownicy o śr. 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 15 minut. Wystudzić na kracie kuchennej.
Przygotowanie nasączenia:
Wymieszać likier cytrynowy z wodą i nasączyć spód tortu.
Wykonanie obłożenia z truskawek:
Przygotowanie nasączenia:
Wymieszać likier cytrynowy z wodą i nasączyć spód tortu.
Wykonanie obłożenia z truskawek:
Umyć i odszypułkować truskawki. Najlepiej żeby były tej samej wielkości.
Wokół nasączonego spodu zapiąć obręcz do tortów. Musi ona mieć co najmniej osiem cm wysokości. Bok tortownicy obłożyłam połówkami truskawek tak aby przecięta powierzchnia truskawek przylegała do boku tortownicy, a wierzchołek był skierowany do góry. Resztę truskawek rozłożyć na spodzie również układając je wierzchołkami do góry.
Przygotowanie masy serowej:
Roztopić w kąpieli wodnej truskawkową czekoladę. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno jej zagotować).
Wokół nasączonego spodu zapiąć obręcz do tortów. Musi ona mieć co najmniej osiem cm wysokości. Bok tortownicy obłożyłam połówkami truskawek tak aby przecięta powierzchnia truskawek przylegała do boku tortownicy, a wierzchołek był skierowany do góry. Resztę truskawek rozłożyć na spodzie również układając je wierzchołkami do góry.
Przygotowanie masy serowej:
Roztopić w kąpieli wodnej truskawkową czekoladę. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno jej zagotować).
Utrzeć serek śmietankowy z cukrem pudrem i roztopioną czekoladą. Przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury, a następnie wlać do pozostałej masy i całość dokładnie wymieszać. Zalać przygotowana masą serową truskawki. Kilka razy stuknąć tortownicą o blat, aby masa serowa dobrze wypełniła przestrzenie między owocami i wstawić na godzinę do lodówki.
Przygotowanie galaretki:
Galaretki zalać 250ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie galaretki:
Galaretki zalać 250ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
Umyć truskawki i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i zmiksować. Do musu wlać tężejącą galaretkę i wymieszać. Wylać na zastygniętą masę serową i ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień ostrym nożem oddzielić sernik od ścianek tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Na drugi dzień ostrym nożem oddzielić sernik od ścianek tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Sernik z truskawkami na spodzie kakaowym-podobne przepisy
> Sernik Cassis
> Sernik Rafaello
> Sernik Czarny las
> Sernik brzoskwiniowy
Smacznego :)
Aronia
Chciałabym przygotowywać takie ,,perfekcyjne '' ciasta ,obłędny.
OdpowiedzUsuńten sernik akurat jest bardzo prosty do zrobienia, zachęcam do spróbowania :)
Usuńpiękny sernik :) oczy też się lubią najeść :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpyszności wygląda bardzo smacznie:) chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńprzykro mi, ale nie został nawet kawałeczek :)
UsuńIdealny! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńFaktycznie idealnie rozłożone truskawki, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę, serniki, truskawki. Dla mnie połączenie idealne:) A zdjęcia piękne!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń