W tym torcie zrezygnowałam z klasycznego biszkoptu i zastąpiłam go ciastem na bazie oleju rzepakowego, który jest bezzapachowy i neutralny w smaku. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i się nie kruszy, a po nasączeniu ponczem staje się mięciutkie, pulchne i delikatne. Olej ten wykorzystałam również do przygotowania polewy czekoladowej. Jest ona bardziej płynna i lepiej się rozprowadza na torcie. Możemy także nałożyć ją dość cienką warstwą. Trzeba tylko później przy krojeniu zanurzać nóż w gorącej wodzie. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że tort jest skomplikowany to w rzeczywistości tak nie jest. Jeszcze jedna uwaga tort jest dość wysoki i potrzebna będzie nam obręcz o wysokości co najmniej 8cm.
Przygotowałam go w ramach konkursu "Blogerzy kochają olej rzepakowy.
Tort czekoladowo-truskawkowy-przepis
Składniki: tortownica śr. 24cm
Ciasto:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 200g mąki tortowej
- 30g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g oleju rzepakowego
- 70g gorzkiej czekolady o zaw. kakao min. 60%
- 60ml chudego mleka
- 60ml wrzącej wody
Do rondelka wlać olej, mleko i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z cukrem i wrzącą wodą na puszysty krem. Cały czas ucierając na wolnych obrotach miksera dodać najpierw roztopioną czekoladę, a następnie wsypać w dwóch trzech porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie z nią połączyć przy pomocy trzepaczki rózgowej lub szpatułki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić przez 15 minut w formie, następnie odpiąć obręcz i przełożyć ciasto na kratę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Następnie ściąć wierzch ciasta, który jest twardy (dzieci zjedzą go z wielkim apetytem) i przekroić ciasto w poziomie na trzy części.
- 75ml likieru cytrynowego
- 75ml wody
- 50ml syropu truskawkowego
Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Wokół spodniego blatu zapiąć obręcz do tortów, a wokół dwóch pozostałych robimy wysoką na 3cm obręcz z pasków folii aluminiowej. Każdy blat nasączamy ponczem.
- 750g truskawek
- 300ml wody
- 75g cukru
- 90g skrobi kukurydzianej
Truskawki zmiksować w blenderze i przelać mus do rondla. Wsypać cukier i podgrzać do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z wodą i wlać do gotującej masy cały czas energicznie mieszając aby nie powstały nam kłaczki. Można dla pewności zestawić rondel z ognia na ten czas. Gotowć jeszcze 2minuty, chwilę przestudzić i wylać masę równomiernie na przygotowane wcześniej trzy blaty ciasta. Zostawić je do wystudzenia, a gdy osiągną temperaturę pokojową wstawić na pół godziny do lodówki.
Masa budyniowa:
- 900ml chudego mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Do rondla wlać 700ml mleka. Wsypać żelatynę, wymieszać i zostawić na 10 minut aby napęczniała. Następnie postawić rondel na gazie i podgrzewać do zagotowania. Do pozostałego mleka wsypać cukier i proszki budyniowe. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i podgrzewać aż masa zgęstnieje.
Wyjąć blaty z lodówki. Z dwóch blatów zdjąć paski folii aluminiowej. Masę budyniową podzielić na trzy części. Pierwszą wylać na spodni blat umieszczony w tortownicy. Przykryć drugim blatem i wylać drugą porcję masy budyniowej. Przykryć trzecim blatem i wylać ostatnią porcję masy budyniowej. Wystudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- 200g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
- 40ml oleju rzepakowego
- 3-4 łyżki domowej konfitury truskawkowej
- posypka czekoladowa
- świeże truskawki
- czekoladowe ozdoby
- świeże listki mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki żelatyny
- pół łyżeczki cukru pudru
Gdy masa dobrze zastygnie zdjąć obręcz i pokryć całą powierzchnię tortu cieniutką warstwą konfitury truskawkowej, aby polewa czekoladowa lepiej się trzymała.
Czekoladę roztapić razem z olejem w kąpieli wodnej i pokryć nią wierzch i boki tortu. Bok tortu obsypa do połowy wysokości posypką czekoladową (trzeba to robić szybko bo na zimnym torcie polewa szybko zastyga). Udekorujemy połówkami truskawek, czekoladowymi ozdobami i świeżymi listkami mięty.
Żelatynę namoczyć w soku cytrynowym. Dodać cukier puder i podgrzewać do rozpuszczenia.
Małym pędzelkiem posmarować truskawki aby dłużej zachowały świeżość.
Tort czekoladowo-truskawkowy-podobne przepisy
> Tort truskawkowy> Tort pomarańczowo-truskawkowy
> Tort "Truskawkowa bomba"
> Tort "Monia"
> Tort czekoladowo-truskawkowy II
Smacznego :)
Aronia
Idealne połączenie smakowe :) Wyglada cudownie ;D
OdpowiedzUsuńPiękny tort :) Smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńwow! tort robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńJakie idealne warstwy :) Rewelacyjnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda w przekroju:)
OdpowiedzUsuńWygląda superowo!! Idealnie łączą się kolory :)
OdpowiedzUsuńO wow! Obłęd! Szukałam jakiegoś tortu na oleju rzepakowym właśnie, bo mam w domu osoby z wysokim cholesterolem, a szykuje nam się rodzinna uroczystość i chciałam, żeby też mogli się zajadać tortem (a jak wiadomo, olej rzepakowy cholesterol obniża, w przeciwieństwie do masła) :) Dziękuję za przepis, zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie ma komentarza, że ktoś zrobił i że smakował...
OdpowiedzUsuńUpiekłam na bazie tego przepisu tylko ciasto - czekoladowe. Wykorzystałam je do zrobienia tortu czekoladowego dla córki. Konsumentami były dzieci w wieku 3-6 lat - smakowało :) Z podanych proporcji ciasta wyszły mi, po przekrojeniu dwa blaty (tortownica średnicy 16 i 22 cm - piekłam już dwa razy to ciasto). Ciasto jest bardzo smaczne, wg mnie trochę suche - za każdym razem ponczowałam je, raz sokiem wiśniowym a drugim razem mocną herbatą z cytryną. Ciasto z każdym dniem było coraz smaczniejsze, jakby dojrzewało. Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTort prezentuje się niezwykle wytwornie :)))
dziękuję :)
Usuń