Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym





         Odkryłam u siebie spory zapas wiórków kokosowych, więc pewnie kokosowe wypieki jeszcze  się w najbliższym czasie pojawią. Jako pierwsze proponuje lekkie i delikatne babeczki kokosowe z kremem cytrynowym na bazie serka mascarpone. Ja zazwyczaj używam do takich kremów serka Piątnicy bo jest gęsty i ma zwartą konsystencję. Jeżeli użyjecie serka innej firmy to masa może okazać się zbyt lejąca do dekoracji. Można temu zapobiec poprzez dodanie niewielkiej ilości rozpuszczonej żelatyny i poczekać aż masa zacznie tężeć.



Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym - przepis
Składniki na 12 szt.
Ciasto:
  • 100g mąki
  • 125g masła
  • 85g cukru
  • 2 jajka
  • 50g zmielonych wiórków kokosowych
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  ekstraktu cytrynowego domowej produkcji

Miękkie masło utrzeć  z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmielone wiórki kokosowe. Wlać ekstrakt cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia  muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Każdą  napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180°C  przez 25 minut. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej

Masa cytrynowa:
  • 250g serka mascarpone 
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

W rondelku wmieszać sok cytrynowy z wodą i mąką ziemniaczaną. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać, żeby nie utworzył  się kożuch.
Utrzeć serek mascarpone z zimną masą cytrynową. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ