Cynamonowe babeczki z musem śliwkowym




        
      Pyszne połączenie kruchego ciasta z kwaskowatym musem śliwkowym, ozdobione czapeczką z niezbyt słodkiej bitej śmietany, cudownie  pachnące cynamonem. Nieskomplikowane i szybkie do wykonania pod warunkiem, że użyjemy gotowego musu śliwkowego. Ja wykorzystałam resztki ze swojej spiżarni. Przepis na ten pyszny mus prezentowałam na blogu ubiegłej jesieni. Sezon na śliwki za chwile się rozpocznie, zachęcam więc przy okazji do zrobienia paru słoiczków. Będzie doskonałym dodatkiem  nie tylko do tych babeczek. Ponieważ mus jest dość rzadki dodałam do niego mąki ziemniaczanej. W trakcie pieczenia pod wpływem temperatury mus się pięknie zagęścił i nie wypływał podczas jedzenia.



Cynamonowe babeczki z musem śliwkowym - przepis
Składniki na 12szt.

Kruche ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g miękkiego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do miski wsypać mąkę, cukier puder i cynamon. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i żółtko. Mieszać mikserem do połączenia składników. Przełożyć na blat i szybko zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Metalową foremkę do muffinek posmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około  4mm. Wyciąć kółka o średnicy 8cm i włożyć je w zagłębienia foremki. Lekko docisnąć do dna i boków.

Nadzienie:

Mus śliwkowy wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową z mąką ziemniaczaną aby nie było grudek i rozlać do wyłożonych ciastem wgłębień. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczone babeczki wyjąć z formy i wystudzić na kracie kuchennej.

Dekoracja:
  • 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • cynamon do posypania

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić wierzch babeczek. Oprószyć delikatnie cynamonem.


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ