Takie odwrócone ciasto to prosty sposób na uniknięcie zakalca w ciastach z owocami, zwłaszcza takimi które mają dużo soku, wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Układamy owoce na dnie foremki, zalewamy ciastem, a po upieczeniu odwracamy i mamy owoce na górze oraz ciasto bez śladów przesiąknięcia sokiem z owoców. Niezwykle proste. Zawsze się udaje, trzeba tylko pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Można do niego wykorzystać różne owoce, u mnie są to mirabelki.
Odwrócone ciasto z mirabelkami-przepis
(źródło)
Składniki na formę do tarty śr. 26cm.
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150g masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g wydrylowanych mirabelek przekrojonych na pół
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując do momentu aż składniki się połączą. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Na dnie silikonowej formy do tarty ułożyć połówki mirabelek przecięciem do dołu. Zalać je ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Wystudzić je w formie. Zimne wyłożyć na talerz dnem do góry. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Odwrócone ciasto z mirabelkami-podobne przepisy
> Ciasto biszkoptowe z owocami lata> Ciasto owocowe z kruszonką
> Mus mirabelkowy
> Dżem mirabelkowy z miętą
Smacznego :)
Aronia
Świetny i prosty patent na bardzo efektownie wyglądające ciasto. Cudownie i bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy śliwy Japońskie sa odpowiednie na takie ciasto? są żółte i też czerwono bordowe --Mają większe owoce niż mirabelka czy ałycza - -Smak podobny -
OdpowiedzUsuńnie znam tych owoców więc trudno mi powiedzieć
UsuńDziękuję za odpowiedz Smak mają taki jak mirabelka -pochodzą z Ukrainy są mieszanka mirabelki i śliwy japońskiej-
OdpowiedzUsuńWitaj. Ależ tu u Ciebie słodko i apetycznie, tak przyjemnie, że zagoszczę tu na dłużej i częściej będę zaglądać :) Ja mam przepis na odwrócone ciasto pomarańczowe-też pyszne :D Pozdrawiam seredecznie
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :) rozgość się:) zawsze będziesz mile widzianym gościem :)
Usuń