Pomysł dodania mięty do tego dżemu okazał się być bardzo dobry. Mięta zdecydowanie wyostrzyła jego smak, chociaż nie jest mocno wyczuwalna. Niewtajemniczeni mogą mieć nawet problem z rozpoznaniem tej nuty smakowej. Oczywiście wszystko zależy od tego jak dużo dodamy tej mięty. U mnie to były trzy około dziesięciocentymetrowe gałązki na kilogram owoców. Dżem oprócz interesującego smaku ma ładny jasny kolor zbliżony do morelowego.
Dżem mirabelkowy z miętą-przepis
Składniki na 4 słoiczki o poj. 340ml każdy
- 1 kg wypestkowanych mirabelek lub 1,2 kg z pestkami
- 1 kg cukru żelującego 1:1 „Diamant”
- sok z 1 cytryny
- 3 gałązki mięty dł. ok. 10cm
- 1/5 szklanki wody
Opłukać gałązki mięty i drobno posiekać. Mirabelki
przebrać i umyć pod bieżącą wodą. Usunąć pestki i przełożyć do
rondla. Wlać wodę i postawić na małym płomyku gazu w celu
rozparowania, pamiętając o mieszaniu, żeby nam się nie przypaliły.
Odstawić do przestudzenia, a następnie zmiksować aby mieć gładką
aksamitną konsystencję. Jeżeli pestki trudno odchodzą to rozparować mirabelki razem z nimi i potem przetrzeć przez sito. Nie trzeba wówczas ich miksować.
Do musu śliwkowego dodać posiekaną miętę, sok z cytryny i zasypać cukrem żelującym. Szczelnie przykryć, aby nam się nie dostała jakaś
muszka owocówka, i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie ponownie postawić rondel na małym gazie i podgrzewać do zagotowania. Gotować 4-8 minut cały czas mieszając. Dżem jest gotowy gdy kropla wylana na
zimny talerzyk od razu zastyga i się nie rozlewa. Gotowy dżem
przełożyć do czystych wyparzonych słoików. Usunąć z krawędzi słoika
ewentualne zabrudzenia, wytrzeć do sucha i mocno zakręcić również
suchymi wyparzonymi zakrętkami. Przykryć kocykiem i zostawić do
wystudzenia. Zimne słoiki wynieść do spiżarni.
Dżem mirabelkowy z miętą-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Fajna propozycja!
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania
UsuńU mnie na drzewach już niestety mirabelek nie ma, ale przepis zapisałam - przyda się w następnym sezonie!
Usuńpiękny kolorek, z miętą to musi być ciekawy smak
OdpowiedzUsuńWitam. Kiedy dodaje się miętę ? czy z całą gałozką czy tylko listeczki?
OdpowiedzUsuńCałe gałązki drobno posiekać. Dodać razem z cukrem.
Usuń