Marmolada z jabłek i mirabelek-przepis
Składniki na 3 słoiczki o poj. 350ml.
- 1kg słodkich dojrzałych mirabelek
- 1 kg jabłek antonówek
- 0,5 kg cukru
- 0,5 szklanki wody
Umyć owoce i osączyć na sicie. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Wlać pół szklanki wody i
podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie usunąć pestki z
mirabelek a owoce dodać do jabłek. Gotować na małym ogniu do momentu aż
owoce się rozparują. Wówczas albo przetrzeć je przez sito albo zmiksować do
uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie postawić na gazie i gotować ok. 45minut. Dodać cukier i dalej gotować do uzyskania odpowiedniej
gęstości. Gdy kropla wylana na zimny talerzyk od razu zastyga marmolada
jest gotowa. Gorącą przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i mocno
zakręcić. Przykryć kocykiem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Marmolada z jabłek i mirabelek-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuń