To ciasto to kolejny dowód na to, że najlepsze rzeczy wychodzą przez przypadek. Gdy piekłam tartę kokosową ze śliwkami zostało mi trochę masy. Zagniotłam szybko kruche ciasto, trochę pogłówkowałam i przypomniało mi się ciasto jeżynowe z pianką. Połączyłam te dwa ciasta w jedno i wyszło smaczne soczyste ciasto, w którym śliwki zanurzone są w masie waniliowo-kokosowej. Ma ona zdecydowanie bardziej ściślejszą konsystencję od pianki w wyżej wspomnianym cieście z jeżynami, ale też nie przypomina budyniu. Podobnie jak w nim owoce ukryte są pod kruszonką. Nam bardzo posmakowało to ciasto. Za pierwszym razem wyszło trochę za suche, ale dopracowałam przepis i teraz jest naprawdę pyszne.
Kruchy placek waniliowo-kokosowy ze śliwkami-przepis
Składniki na prostokątna blaszkę o wym. 14x28cm
Ciasto:
- 250g mąki
- 170g masła
- 80g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać żółtko i całe jajko. Zagnieść szybko ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odciąć 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut i podpiec na lekko złoty kolor.
Masa kokosowa:
- 125ml śmietanki kremowej 30%tł.
- 1/3 szklanki cukru
- 125g wiórków kokosowych
- 1 białko
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 5 łyżek oleju
- sok z połowy cytryny
Wlać do rondelka śmietankę, wsypać cukier ( odsypać 1 łyżkę do ubicia piany) i podgrzać. Gdy cukier się rozpuści, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo:
- 400g śliwek
- cukier puder do posypania
Umyć śliwki, przeciąć ostrym nożykiem na pół i usunąć pestki.
Ubić pianę z białka i 1 łyżki cukru. Delikatnie wymieszać z budyniem waniliowym, a następnie z masą kokosową. Na końcu wlać olej i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wyłożyć cienką warstwę na podpieczony spód. Ułożyć na niej połówki śliwek, skórką do góry przykryć pozostałą masą.
Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika na ok.40 minut. Wystudzić w blaszce. Zimne posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Kruchy placek waniliowo-kokosowy ze śliwkami-podobne przepisy
> Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami> Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami
> Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką
> Placek śliwkowy z migdałami
> Kruche ciasto ze sliwkami, masą budyniową i bezą
> Lukrowany mazurek korzenny ze śliwkami
> Świąteczny piernik z suszonymi sliwkami
> Tarta kokosowa ze śliwkami
> Wyśmienita tarta śliwkowa
Smacznego :)
Aronia
ależ cudownie wygląda, ta warstwa śliwek tworzy taką fajną granicę koloru, mmmm :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBoska propozycja na weekend:)
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla ucieranych ciast ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńa co z reszta ciasta kruchego
OdpowiedzUsuńścieramy je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę. Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi:)
UsuńMniam !:) jednak kokos wszędzie pasuje:)) zimne posypujesz cukrem pudrem? u mnie by nie doczekało tego momentu - zjadłabym jeszcze ciepłe:D
OdpowiedzUsuńjak piekę to nikogo więcej nie ma w domu, a ja zazwyczaj jestem tak zajęta, że nie mam czasu na podjadanie:)
Usuńpięknie wygląda :) a jakie wymiary ma blaszka?
Usuńjuż doczytałam ;)
UsuńBlaszka na pewno o wymiarach 14x28, a nie 24x28? :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak 14x28cm. Wszystko się zgadza.
Usuń