Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków




      Inspiracją do tego dania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą,  ale ostatecznie zdecydowałam się na  pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek. Słodycz buraków przełamana odrobiną soku cytrynowego świetnie się skomponowała z ich owocowym nadzieniem. Wyszło z tego pyszne danie godne świątecznego stołu.



Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków-przepis

Składniki dla 4 osób:
  • 4 wyluzowane udka z kaczki
  • 5 łyżek ugotowanego białego ryżu
  • 3 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu
  • 1 duża biała cebula
  • 1 niezbyt kwaśne  jabłko
  • 3 suszone morele
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz


Udka umć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą oraz  pieprzem. Zostawić w chłodnym miejscu na  godzinę. 
Obrać jabłko i cebulę. Pokroić w drobną  kostkę. Jabłko skropić sokiem cytrynowym aby zachowało ładny kolor. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i przesmażyć cebulę, aż stanie się szklista. Przełożyć do salaterki oba rodzaje ryżu. Dodać zeszkloną cebulę, jabłko, rodzynki i drobno pokrojone morele. Przyprawić gałką muszkatołową, cynamonem i pieprzem. 
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać i napełnić nim wyluzowane udka. Otwory zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Posmarować udka pozostałym olejem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wlać pół szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150° i piec jeszcze pół godziny. Jeżeli lubimy bardziej przyrumienioną skórkę to na 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, w którym się pieką. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewałam udka sosem z dna brytfanki.

Sałatka
  • 8 średniej wielkości buraków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Umyć starannie buraki pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec  razem z kaczką około 80 minut.
Upieczone buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i rozłozyć dekoracyjnie na czterech talerzach. Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i rozdzielić na krążki. Ułozyć na buraczkach. Skropić sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Na środku każdego talerza położyć udko z kaczki. Przybrać  cząstkami  jabłek i  udeekorować natką pietruszki.

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ