Inspiracją do tego dania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek. Słodycz buraków przełamana odrobiną soku cytrynowego świetnie się skomponowała z ich owocowym nadzieniem. Wyszło z tego pyszne danie godne świątecznego stołu.
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 4 wyluzowane udka z kaczki
- 5 łyżek ugotowanego białego ryżu
- 3 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu
- 1 duża biała cebula
- 1 niezbyt kwaśne jabłko
- 3 suszone morele
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sok z połowy cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Udka umć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą oraz pieprzem. Zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
Obrać jabłko i cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Jabłko skropić sokiem cytrynowym aby zachowało ładny kolor. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i przesmażyć cebulę, aż stanie się szklista. Przełożyć do salaterki oba rodzaje ryżu. Dodać zeszkloną cebulę, jabłko, rodzynki i drobno pokrojone morele. Przyprawić gałką muszkatołową, cynamonem i pieprzem.
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać i napełnić nim wyluzowane udka. Otwory zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Posmarować udka pozostałym olejem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wlać pół szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150° i piec jeszcze pół godziny. Jeżeli lubimy bardziej przyrumienioną skórkę to na 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, w którym się pieką. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewałam udka sosem z dna brytfanki.
- 8 średniej wielkości buraków
- 1 czerwona cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Umyć starannie buraki pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec razem z
kaczką około 80 minut.
Upieczone buraki obrać, pokroić w cienkie
plastry i rozłozyć dekoracyjnie na czterech talerzach. Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i rozdzielić na krążki. Ułozyć na buraczkach.
Skropić sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Posypać posiekanymi
orzechami włoskimi. Na środku każdego talerza położyć udko z kaczki.
Przybrać cząstkami jabłek i udeekorować natką pietruszki.
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków-przepis
> Kacze udka z figami> Faszerowana pierś perliczki na sałatce z soczewicy
> Cukinie faszerowane kaszą jaglana i indykiem
> Udka z gęsi faszerowane kaszą gryczaną i grzybami
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz