Kacze udka z figami




    Okazuje się, że kaczka smakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu.
Kacze udka podałam z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.



ILOŚĆ PORCJI - 2

Kacze udka z figami-składniki

  • 2 wyluzowane udka z kaczki
  • 5 świeżych fig
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1łyżka likieru pomarańczowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • szczypta rozmarynu


Dodatkowo na placki 
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz


Kacze udka z figami-wykonanie

Przygotowanie udek: Umyć udka osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą oraz  pieprzem. Zostawić w chłodnym miejscu na  godzinę. 
Jedną figę pokroić na ćwiartkiPolać łyżką miodu i oprószyć delikatnie cynamonem. Włożyć po dwie ćwiartki do każdego udka i zaszyć. Posmarować udka oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wlać pół szklanki wody.

Pieczenie:
Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła.
Pozostałe figi naciąć na krzyż, ale nie do końca tylko tak do połowy wysokości. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Polać łyżką miodu i oprószyć igiełkami rozmarynu.
Wstawić do piekarnika na 15 minut w momencie gdy będziemy odkrywać mięso.

Przygotowanie placków:
Kuskus zalać gorącym bulionem i zostawić  na 5 minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek, mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć 4 nieduże placuszki. Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką.

Podanie:
Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udka. Resztę  miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać na talerz. Na nim ułożyć pieczone figi.
Podawać z dodatkiem duszonej marchewki.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Świetne danie, mój Mąż byłby zachwycony gdybym mu takie podała na obiad, uwielbia kaczuchę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak samo jak mój :) mężczyzna musi mieć kawałek mięska na obiad :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ